Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:223663
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    6
1.  RISKU JĒDZIENS IEROBEŽOTO UN AIZLIEGTO PREČU KONTROLĒ MUITAS DARBĪBĀ    8
1.1.  Muitas loma un darbība uz valsts robežas    8
  Risku jēdziena izpratne muitas iestāžu darbā    12
2.  MUITAS LOMA UN TO REALIZĀCIJAS PASĀKUMI AIZLIEGTO UN IEROBEŽOTO PREČU KONTROLĒ    28
2.1.  Muitas loma narkotisko vielu atklāšanā    28
2.2.  Muitas loma intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības kontrolē    39
2.3.  Muitas loma apdraudēto savvaļas augu un dzīvnieku aizsardzībā    41
2.4.  IMuitas loma stratēģiskās nozīmes un dubultā pielietojuma preču kontrolē    45
3.  NELEGĀLO UN IEROBEŽOTO PREČU APKAROŠANAS PROBLĒMASMUITAS DARBĪBĀ – TĀS RISINĀŠANAS IESPĒJAS    47
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    62
  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKSTS    64
  PIELIKUMI    66
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Darba tapšanas laikā par muitas lomu ierobežoto un aizliegto preču kontrolē autors ir nonācis pie secinājumiem, analizējot darbā esošo informāciju:
Starptautiskās tirdzniecības ietekmē ar dabas vērtībām, samazinās bioloģiskā daudzveidība un tā apdraud daudzu dzīvnieku un augu sugu eksistenci, jo neskaitāmas dzīvnieku un augu sugas tiek izvestas no to dabiskās vides.
Nelikumīgo tirdzniecību nav iespējams tik vienkārši apkarot, jo dzīvnieku un augu sugu vērtība ir samērā liela un tas ir ienesīgs nelegālais bizness, nelegālās tirdzniecības apgrozījums gadā ir aptuveni 20 miljardi ASV dolāri.
Divējāda pielietojuma preces var nodarīt nopietnu un neatgriezenisku ļaunumu cilvēcei un dabai, tādēļ tām ir jāpievērš nopietna kontrole, lai tās netiktu ievestas un tirgotas ar mērķi izmantot nekontrolētai militāro tehnoloģiju vai ieroču izgatavošanai.
Intelektuālais īpašums ir gandrīz tāds pats kā jebkurš cits īpašums vai priekšmets, tikai ar atšķirību, ka tas nav mantisks vai taustāms, toties dažkārt ļoti ienesīgs.
Uz intelektuālā īpašuma atsevišķu veidu nemateriāliem objektiem ekskluzīvas to izmantošanas tiesības ir tikai šo objektu radītājiem vai citām likumā paredzētām personām.
Intelektuālā īpašuma tiesības visbiežāk tiek pārkāptas veidojot kopijas, piemēram, ko ļoti līdzīgu oriģinālajai precei, kas kaitē autora jaunrades darba īstenošanai un biznesam, bet nopietni apdraud arī patērētāju drošību un pat veselību, maldinot patērētājus, līdz ar intelektuālā īpašuma attīstību un peļņu strauji attīstās arī šo tiesību pārkāpumi.
Narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apriti nav iespējams pilnībā izskaust, jo tā nes lielu peļņu šo noziegumu nodarītājiem, daudzviet pasaulē tas pat ir galvenais peļņas avots valstī.
Narkotisko vielu sūtījumiem ir diezgan sarežģīti tikt notvertiem, jo ierobežoto resursu dēļ muita nevar detalizēti pārmeklēt visas valstī ievedamās kravas, personas un to bagāžu. Narkotikas parasti tiek nelegāli ievestas mazos sūtījumos, toties to tirgus vērtība ir ļoti pienācīga summa.
Narkotiskās un psihotropās vielas ir iespējams pārvietot pāri robežai arī legālā ceļā, proti, ja tiek ievērota valstī šādu vielu aprites kārtība un to galamērķis ir paredzēts medicīnai vai eksperimentiem, to regulē likums par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību, kura mērķis ir noteikt narkotisko un psihotropo vielu un zāļu aprites kārtību un novērst šo vielu un zāļu nokļūšanu nelegālajā apritē.
Muitas iestādēs tiek pielietoti dažādi kontroles pasākumi, lai netiktu pieļauta nelegāla preču aprite, kuros ir atļauts izmantot jebkurus paņēmienus un tehniskos līdzekļus, bet tie nedrīkst kaitēt dzīvnieku un augu valstij, kā arī cilvēka veselībai un dzīvībai un nodarīt zaudējumus trešajai personai.
Kaimiņvalstīs (piemēram, Krievija, Baltkrievija) akcīzes preču cena ir vairākkārt zemāka un šis apstāklis veicina kontrabandu.
Savukārt Anglijā, Īrijā cigarešu cenas ir šķiet 5x augstākas, kā Latvijā. Tas pat ir izdevīgi, pa lēto nopirkt cigaretes Krievijā un pēc tam 10x dārgāk pārdot Īrijā. Šī cenu starpība rada pieprasījumu un kā zināms - ir pieprasījums => ir piedāvājums.
Diemžēl, ekonomiskā situācija valstī pierāda to, ka pierobežā ir bezdarbs, un līdz ar to, lai izdzīvotu, cilvēki ir spiesti pārkāpt likumu. Un arī ne jau no labas dzīves cilvēki pamet valsti, brauc uz Angliju, Īriju, kur var nopelnīt oficiāli strādājot un nepārkāpjot likumus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties