Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:859707
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Ģimenes tiesības Latvijā    5
2.  Laulāto personiskās attiecības    9
3.  Laulāto mantiskās attiecības    15
3.1.  Laulāto likumiskās mantiskās attiecības    16
3.2.  Laulāto līgumiskās mantiskās attiecības    25
3.2.1.  Laulāto mantas šķirtība    27
3.2.2.  Laulāto mantas kopība    33
3.3.  Laulāto mantisko attiecību reģistri    37
  Secinājumi un priekšlikumi    49
  Izmantotā literatūra un avoti    51
  Pielikumi    52
  Kopsavilkums angļu valodā    60
  Kopsavilkums krievu valodā    61
Darba fragmentsAizvērt

Jautājumu loks, kas attiecas uz laulāto savstarpējām personiskajām un to mantiskajām attiecībām domājams nekad nezaudēs savu aktualitāti nedz Latvijā, nedz arī kur citur pasaulē. Drīzāk pretēji, - paaugstinoties vispārējās labklājības līmenim un pieaugot iedzīvotāju juridiskajai kompetencei mūsu sabiedrībā, attiecīgā sfēra kļūs aizvien vairāk populāra, tiks vairāk pētīta un iespējams mēs varam vēl sagaidīt šeit dažādus uzlabojumus un izmaiņas. Temata aktualitāti nosaka arī fakts, ka Latvija nu ir iestājusies Eiropas Savienībā, kur laulāto mantisko attiecību juridiskā sakārtotība ir daudz izplatītāka, tai ir senāka un noturīgāka pieredze, tā pamatojas uz ilggadēju tiesisko praksi, kamēr Latvijā, lai arī atjaunotais 1937.gada Civillikums ir spēkā jau kopš 1993.gada, šajā jomā vēl ir daudz pretrunu un neskaidrību, kā arī Latvijas iedzīvotājiem trūkst izpratnes par šiem jautājumiem.
Jautājumu loks par laulāto personiskajām un mantiskajām attiecībām ir arī mūsuprāt viens no vismazāk komentētajiem un presē aplūkotajiem. Atjaunojot 1937.gada Civillikumu, visplašākos komentārus ģimenes tiesību daļai ir sniedzis J.Vēbers (kurš pats ir arī piedalījies Civillikuma atjaunošanā), M..Paļčikovska ir veikusi detalizētu Civillikuma 1993.gada redakcijas salīdzinājumu ar 1937.gada likuma redakciju, analizējusi izmaiņas, kā arī norādījusi uz vairākām pretrunām un problēmām ar kurām sastopamies šodien. Šādā kontekstā Civillikumu ir komentējušas arī G.Višņakova un I.Dzelme. Īpašuma tiesību kontekstā laulāto mantisko attiecību jautājumus aplūkojis A.Grūtups.
Arī Latvijas presē tēma par laulāto mantiskajām attiecībām un konkrēti laulības līgumiem nav populāra. Tas mūsuprāt skaidrojams pirmkārt jau ar iedzīvotāju zemo juridiskās kompetences līmeni, - sabiedrībā laulības līgumi tiek uztverti galvenokārt kā aizsardzība pret otru laulāto un šāda izpratne liedz nākamajiem laulātajiem pieņemt lēmumu par mantisko attiecību līgumisku kārtošanu. Otrkārt, Latvijas vidusmēra pilsonim, protams, nav lielu īpašumu, aktīvas komercdarbības u.tml. Tādēļ, neskatoties uz katastrofāli lielo šķirto laulību skaitu, vairums pāru Latvijā optimistiski raugās nākotnē un savu mantisko attiecību nokārtošanai neizvēlas laulības līgumu slēgšanu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −52,95 €
Materiālu komplekts Nr. 1153070
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties