Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:193372
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.09.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 74 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

NORĒĶINU KARŠU VĒSTURISKĀ ATTĪSTĪBA, KLASIFIKĀCIJA UN TIRGUS ĀRVALSTĪS

Palielinoties norēķinu apjomiem, visā pasaulē aizvien lielāka uzmanība tiek pievērsta bezskaidras naudas maksājumiem. Norēķinu karšu attīstība ir viens no galvenajiem pasākumiem, kas veicina pāreju uz bezskaidras naudas norēķiniem, līdz ar to par vienu no populārākajiem bezskaidras naudas norēķinu līdzekļiem tiek uzskatītas maksājumu kartes.
Lai arī pasaules iedzīvotāji joprojām dod priekšroku skaidrai naudai, taču šie norēķini rada ikvienai valstij lielus izdevumus, kas saistīti ar jaunu banknošu izlaišanu apgrozībā, nolietotās naudas izņemšanu no apgrozības un arī ar skaidrās naudas apgrozības apkalpošanas personāla uzturēšanu. Tāpēc attīstoties ekonomiski brīvā tirgus apstākļiem, un globalizācijas procesiem attīstās arī tāda salīdzinoši lētāka un ērtāka norēķinu sistēma kā plastikāta norēķinu (maksājumu) kartes.

1.1. Norēķinu karšu vēsturiskā attīstība

Vēsture liecina, ka pirmās plastikāta elektroniskās norēķinu kartes parādījās jau 20.gadsimta sākumā. Tās ieviesa ASV lielās naftas kompānijas, lai atvieglotu norēķinus naftas uzpildes stacijās. Tā 1914.gadā ASV kompānija Western Union, vēloties pakalpot savu klientu ērtībām, izdeva metāla atlaižu- kredīta karti. Tolaik norēķinu kartes, šī gadījuma iespaidā arī nosauca par „metāla naudu”.
Līdz pat II Pasaules kara sākumam daudzi veikali, komunikāciju kompānijas, tūrisma un piegādes biroji izdeva savas norēķinu kartes. Karšu skaits gan bija limitēts un tās tika piešķirtas īpaši svarīgiem klientiem.
Pēc otrā pasaules kara norēķinu kartes kļuva pieejamākas plašai publikai. Īpaši šeit jārunā par tūrisma kompānijām, kas, klientiem, kas daudz ceļoja, piešķīra kartes ar zināmu kredīta limitu.
1951.gadā pirmā ASV banka – Franklin National Bank izdeva savu norēķinu karti, taču arī šī karte bija visai limitētā apjomā. Ar šo karti Ņujorkas iedzīvotāji varēja norēķināties savas pilsētas veikalos.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties