Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:652142
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Atjaunojamie enerģijas avoti    7
2.  Enerģētikas nozare    9
3.  ES enerģētikas politika    11
3.1.  Jaunā enerģētikas politika ES    14
3.2.  Enerģijas dažādošana    15
4.  Baltijas valstu enerģētikas stratēģija    17
4.1.  SVID analīze    17
4.2.  Īstenojamie mērķi enerģētikā    21
5.  Atjaunojamo enerģijas resursu izmantošana Latvijā    26
6.  Kārkli kā enerģijas resurss    33
6.1.  Kārklu konkurētspēja ar citiem enerģijas avotiem    36
6.2.  Valsts un ES atbalsts    39
6.3.  Nozares attīstības iespējas    40
6.4.  Notekūdeņu dūņu izmantošana    41
6.5.  Enerģijas ražošana    42
6.6.  Kurināmās koksnes īpašības    46
  Secinājumi    49
  Priekšlikumi    52
  Izmantoto avotu saraksts    54
  Pielikumi    55
Darba fragmentsAizvērt

Lai attīstītu ilgtspējīgu enerģētiku, ir jāveic milzīgs izglītojošais darbs – jāveido sabiedriskā doma. Lai panāktu visai Latvijai enerģētisko neatkarību, būtu nepieciešams celt atomelektrostaciju, pret ko iebilstu vides aizstāvji. Arī saule un vējš Latvijā nav pietiekamā daudzumā. Var iepirkt enerģiju no Krievijas vai Igaunijas, bet Latvijai jau šobrīd ir ārējie parādi. Problēmas risinājums – jāražo biomasa, jāaudzē enerģētiskie meži, kārkli vai citi augi. Lai izvērstu šo procesu, ir nepieciešama sagatavošanās un līdzekļi. Valsts ir ieinteresēta resursu patēriņa samazināšanā, nemaz nerunājot par piesārņojuma, izmešu, siltumnīcas efektu veidojošo gāzu izmešu samazināšanu.
Darba autore ir izpētījusi un darbā aprakstījusi pašreizējo situāciju un nākotnes vīzijas Latvijas un ES enerģētikā, apskatot tādas tēmas kā atjaunojamie enerģijas avoti, enerģētikas nozare un enerģētikas politika, Baltijas valstu enerģētikas stratēģija, atjaunojamo enerģijas resursu izmantošana Latvijā. Sīkāk ir izpētīta un raksturota kārklu audzēšana energoresursu ieguvei. Ir izdarīti secinājumi un sastādīti priekšlikumi enerģētiskās situācijas uzlabošanā gan Latvijā, gan ES kopumā.
Kvalifikācijas darba tēma ir „Kārklu audzēšana – enerģijas resursu ieguves iespējas Latvijā”.
Jau tūkstošiem gadu cilvēks ir izmantojis dabas spēku radīto enerģiju dažādu ierīču un mehānismu darbināšanai. Aptuveni pirms 2000 gadiem senie grieķi un romieši graudus un olīvas mala ūdensdzirnavās. Tvaika mašīnas izgudrošana, dabas gāzes izmantošana elektrības ražošanā ienesa milzīgas pārmaiņas mehānikas attīstībā un enerģijas ieguvē. Mūsdienās elektroenerģijas ražošanai un transportlīdzekļu motoru darbināšanai izmanto naftu un ogles, taču šie dabas resursi acīm redzami samazinās. Tādēļ ir nepieciešams izmantot dabā pastāvošo saules, vēja un ūdens radīto enerģiju, kas nekad nebeigsies.
Lai attīstītu ilgtspējīgu enerģētikas, ir jāveic milzīgs izglītojošais darbs – jāveido sabiedriskā doma. Piemēram, kad Dānijā sāka runāt par enerģijas taupīšanu, pagāja apmēram desmit gadi, kamēr praktiski visi cilvēki valstī sāka domāt un saprast, ko tas nozīmē un kā to realizēt. Lai panāktu visai Latvijai enerģētisko neatkarību, būtu nepieciešams celt atomelektrostaciju, pret ko iebilstu vides aizstāvji. Arī saule un vējš Latvijā nav pietiekamā daudzumā. Var iepirkt enerģiju no Krievijas vai Igaunijas, bet Latvijai jau šobrīd ir ārējie parādi. Problēmas risinājums – jāražo biomasa, jāaudzē enerģētiskie meži, kārkli vai citi augi. Lai izvērstu šo procesu, ir nepieciešama sagatavošanās un līdzekļi. Valsts ir ieinteresēta resursu patēriņa samazināšanā, nemaz nerunājot par piesārņojuma, izmešu, siltumnīcas efektu veidojošo gāzu izmešu samazināšanu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties