Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:627352
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 22 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Apzīmējumi un saīsinājumi    5
  Ievads    6
1.  ”X” budžeta iestādes struktūra un darbības virzieni    9
2.  Grāmatvedības organizācijas prasības “X” budžeta iestādē    13
2.1.  Grāmatvedības organizāciju regulējošie normatīvie tiesību akti    13
2.2.  ”X” budžeta iestādes kontu plāns    16
2.3.  Dokumentu aprite un glabāšana    23
3.  Iekšējās kontroles sistēma “X” budžeta iestādes grāmatvedībā    25
4.  ”X” budžeta iestādes grāmatvedības uzskaites metodika    30
4.1.  Ilgtermiņa ieguldījumi    30
4.1.1.  Nemateriālo ieguldījumu uzskaite    30
4.1.2.  Pamatlīdzekļu uzskaite    31
4.1.3.  Pamatlīdzekļu nolietojuma aprēķināšana    35
4.1.4.  Pamatlīdzekļu norakstīšanas kārtība    37
4.2.  Krājumi    41
4.3.  Debitori    44
4.4.  Naudas līdzekļi    48
4.4.1.  Skaidras naudas uzskaite kasē    48
4.4.2.  Norēķinu konta operāciju uzskaite    51
4.5.  Kreditori    54
4.5.1.  Norēķinu ar piegādātājiem uzskaite    54
4.5.2.  Norēķini par darba algu    57
4.5.3.  Norēķini ar budžetu par nodokļiem    62
5.  Inventarizācijas veikšanas kārtība    64
  Secinājumi un priekšlikumi    69
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    74
Darba fragmentsAizvērt

Grāmatvedības organizācijas apraksts ir nepieciešams gan vadītājam, kas var pārskatāmi spriest par grāmatvedības organizācijas efektivitāti, gan institūcijām, kas kontrolē finanšu grāmatvedības uzskaiti uzņēmumā, gan jaunajiem grāmatvežiem, lai gūtu ieskatu ne tikai par viņam uzdotajiem pienākumiem, kas minēti amata aprakstā, bet arī par grāmatvedības uzskaites metodiku iestādē. Šāda sistēma ir nepieciešama, lai varētu saskatīt iespējamās likumsakarības un darbību loģisko secību.
Diplomdarba mērķis ir uz LR normatīvo tiesību aktu analīzes pamata salīdzināt “X” budžeta iestādē apstiprinātos ikdienā veicamos grāmatvedības procesus un to iekšējo kontroli ar reālo darba procesu grāmatvedībā, analizējot svarīgāko operāciju aprakstus un shēmas, izvērtēt bilances posteņu uzskaiti, veicot aptauju Finanšu un grāmatvedības daļā, atklāt nepilnības grāmatvedības darba organizācijas procesos, kā arī sniegt priekšlikumus par procesu uzlabošanas iespējām.
Diplomdarbā ir apskatīti grāmatvedības organizācijas pamatprincipi – budžeta iestādes grāmatvedības organizāciju regulējošie normatīvie tiesību akti, kā arī Lielrīgas reģionālās nodaļas kontu plāns, kas veidots pamatojoties uz Latvijas Republikas Ministru kabineta jaunajiem noteikumiem Nr.867 no 15.11.2005 “Kārtība, kādā budžeta iestādes kārto grāmatvedības uzskaiti”.
Diplomdarbā tiek veikta aptauja par iekšējo kontroli Finanšu un grāmatvedības daļā. Analizējot aptaujas rezultātus, autore apskata svarīgāko ikdienas procesu aprakstus un shēmas, kā arī analizē vai šīs procedūras tiek pielietotas grāmatvežu ikdienas darbā.
Iekšējās kontroles trūkums un sadarbības trūkums starp nodaļas struktūrvienību vadītājiem atstāj iespaidu uz dažādiem grāmatvedības organizācijas posmiem – uz pamatlīdzekļu uzskaiti un inventarizāciju, uz iepirkumu procedūru ievērošanu atbilstoši Latvijas Republikas likumdošanai, uz debitoru uzskaiti un inventarizāciju, uz kreditoru uzskaiti un citiem procesiem.
Darbs satur daudz vizuālas informācijas – septiņpadsmit attēli un divas tabulas.
Grāmatvedība ir process, kas nosaka, mēra un dara zināmu finansiālo informāciju, lai dotu iespēju šīs informācijas lietotājiem pieņemt lēmumus un spriedumus. Grāmatvedība ir biznesa valoda. Jebkuras valodas lietošanas mērķis ir informācijas apmaiņa.
Likums “Par grāmatvedību” nosaka, ka uzņēmuma, uzņēmējsabiedrības, iestādes vai organizācijas grāmatvedībai ir uzskatāmi jāatspoguļo visi uzņēmuma saimnieciskie darījumi un īpašuma stāvoklis. Grāmatvedība ir jākārto tā, lai grāmatvedības jautājumos kvalificēta trešā persona varētu gūt skaidru priekšstatu par uzņēmuma finansiālo stāvokli un tā saimnieciskajiem darījumiem noteiktā laika posmā, kā arī lai varētu konstatēt katra saimnieciskā darījuma sākumu un izsekot tā norisi. Grāmatvedības sniegtajai informācijai jābūt savlaicīgai, nozīmīgai, patiesai un salīdzināmai.
Jebkurā uzņēmumā, kur tiek veikta saimnieciskā darbība, tiek vesta sava grāmatvedība. Nav svarīgi, vai uzņēmums ir mazs, kurā strādā tikai viens individuālais komersants, vai liels uzņēmums vai kapitālsabiedrība, kurā strādā simtiem darbinieku, vai tā ir valsts finansēta budžeta iestāde. Grāmatvedības institūcija var būt veidota kā uzņēmumā pastāvīgi funkcionējoša struktūrvienība vai tiek izmantoti citu uzņēmumu pakalpojumi vai individuālā uzņēmumā grāmatvedību ved pats īpašnieks, bet svarīgs ir pats grāmatvedības organizācijas process. Lai varētu organizēt grāmatvedības darbu konkrētajā uzņēmumā, ir nepieciešams grāmatvedības organizācijas procesus piemērot tieši šim uzņēmumam, ņemot vērā darbības specifiku, jo katra uzņēmuma grāmatvedības organizācija ir unikāla.
Grāmatvedības organizācijas dokumenti nosaka kārtību, kādā dokumentē, novērtē un uzskaita uzņēmuma saimnieciskos darījumus, mantu un saistības, veic inventarizāciju, sniedz pārskatus par skaidrās naudas avansu, kā arī izejvielu un citu krājumu izlietojumu, organizē attaisnojuma dokumentu apgrozību un kārto grāmatvedības reģistrus.
Grāmatvedības organizācijas apraksta mērķis ir noteikt kārtību, kādā kārtojama grāmatvedības uzskaite iestādē un uz LR normatīvo tiesību aktu analīzes pamata atklāt trūkumus grāmatvedības organizācijā un uzskaitē un kontrolēt notiekošo darbību un procesu atbilstību normatīvajiem tiesību aktiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −50,24 €
Materiālu komplekts Nr. 1176199
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties