Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:793327
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  SIA „Elektroservis-projekts” un darbības sfēras īss raksturojums    5
2.  Analīzes informācijas avoti, mērķi un saturs    9
3.  Horizontālās (dinamiskās) analīzes metode    15
3.1.  Bilances horizontālā analīze    16
3.2.  Peļņas un zaudējumu aprēķina horizontālā analīze    17
4.  Vertikālās (struktūras) analīzes metode    20
4.1.  Bilances aktīva vertikālā analīze    20
4.2.  Bilances pasīva vertikālā analīze    22
4.2.  Peļņas un zaudējumu aprēķina vertikālā analīze    24
5.  Rādītāju sistēma    27
5.1.  Likviditātes rādītāji    27
5.2.  Maksātspējas rādītāji    30
5.3.  Aktivitātes (aprites) rādītāji    33
5.4.  Rentabilitātes (ienesīguma) rādītāji    37
5.5.  Rādītāju sistēmas kopsavilkums    40
  Secinājumi un priekšlikumi    43
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    45
  Pielikumi    46
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās uzņēmējdarbības vide ir kļuvusi ļoti sarežģīta. Daudzi cilvēki izvēlas strādāt korporatīvos vai valsts uzņēmumos, veidot karjeru, saņemt sociālas garantijas par to, ka strādā noteiktā iestādē. Apstākļi nav stabili. Tomēr joprojām pastāv arī mazie un vidējie uzņēmumi. Un viņi pastāvēs, jo ir arī cilvēki, kam ir uzņēmēj spējas, kas vēlas un var sasniegt zināmu neatkarību. Tomēr ir ļoti daudzi faktori, kas šobrīd apgrūtina darbošanās iespējas, vai pat liek apturēt uzņēmējdarbību, kā dažus no tiem varam minēt – krīzes apkarošanas politika, kas apgrūtina svešā kapitāla piesaisti, sarežģī iespēju nomaksāt nodokļus un izdzīvot; naftas tirgus nestabilitāte, kas sadārdzina izmaksas; brīvā tirgus ekonomika, kas liek konkurēt ne vien ar valsts iekšējiem komersantiem, bet arī veicina starpvalstu konkurenci... Šādos apstākļos uzņēmumam jābūt elastīgam, bet tāds var būt tikai labi un savlaicīgi informēts uzņēmums. Parādās nepieciešamība pēc uzņēmuma finansiāli ekonomiskā stāvokļa analīzes.
Uzņēmuma finansiāli ekonomiskā stāvokļa analīzē izmantojamo elementu sistēmā galvenā nozīme ir finanšu pārskatam. Kaut vai vēloties saņemt kredītu, pirmais ko skatīsies bankas ir gada un arī ceturkšņa pārskatus. Kas tad ir pats finanšu pārskats? Patiesībā to veido divi atsevišķi pārskati – peļņas un zaudējumu aprēķins, kas atspoguļo uzņēmuma darbības ekonomiskos rezultātus, un bilance, kas parāda uzņēmumam piederošo un atspoguļo saistības uz pārskata perioda pirmo vai pēdējo dienu. Lai rūpīgāk izanalizētu uzņēmuma finansiāli ekonomisko stāvokli līdztekus bilancei un peļņas un zaudējumu aprēķinam tiek izmantotas arī citas finanšu pārskata sastāvdaļas: naudas plūsmas pārskats, pašu kapitāla izmaiņu pārskats un pielikums. Šiem mērķiem var izmantot tekošos grāmatvedības un operatīvās uzskaites papildu informācijas materiālus, kā arī dažādus neformālus ārpus uzskaites datus.
Kvalitatīvas un pilnīgas finansiāli ekonomiskā stāvokļa analīzes obligāts priekšnosacījums ir prasme lasīt finanšu pārskatu.
Ļoti būtiski ir saprast, kas notiek uzņēmumā, nav pieļaujams, ka vadītājs tikai paraksta gada pārskatu, turklāt nu jau elektroniskā formā, mūsdienās ne tikai analītiķim, bet arī vadītājam vajag izprast bilances posteņu saturu, novērtēšanas paņēmienus, tās lomu uzņēmuma darbībā, saistību ar citiem posteņiem, tā vai cita posteņa summu izmaiņu būtību un šo izmaiņu nozīmi uzņēmuma saimnieciskajā darbībā.
Pēc savas būtības finanšu pārskats sniedz aprakstošus datus par uzņēmuma darbību iepriekšējā periodā, bet neanalizējot un neizdarot secinājumus nevar veiksmīgi plānot arī nākotnes perspektīvas. Turklāt, redzot dažādus cikliskus notikumus ilgtermiņā noteiktā nozarē arī var izdarīt secinājumus.
Finanšu pārskata formu nosaka normatīvie akti finanšu jomā, tādi kā likums „Par uzņēmuma gada pārskatiem”, „Par nodokļiem un nodevām” un likums „Par grāmatvedību”. Finanšu pārskats, kas tiek sastādīts gada beigās tiek saukts par uzņēmuma gada pārskatu.
Darba mērķis – izanalizēt uzņēmuma finansiālo stāvokli un izstrādāt priekšlikumus tā uzlabošanai. Mērķa sasniegšanai tiks izmantots SIA „Elektroservis - projekts”, tā publicētie un nepublicētie pārskati, informācija.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties