Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:691389
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 33 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Aннoтaция    5
  Saīsinājumu un nosacīto apzīmējumu saraksts    6
  Ievads    7
  Darba samaksas organizācija    10
  Darba samaksu regulējošie normatīvie akti    10
  Darba samaksas formas    17
  Darba samaksas uzskaite    24
  Darba samaksas aprēķināšana    29
  Darba algas noteikšana un saņemšana    29
  Minimālā mēneša darba alga    31
  Mēnešalgas noteikšana    35
  Vidējās izpeļņas aprēķināšana    38
  Slimības naudas aprēķināšana    41
  Atvaļinājuma naudas un kompensācijas aprēķināšana    43
  Komandējuma naudas aprēķināšana    46
  Darba samaksas uzskaites kontrole    48
  Ar darba samaksu saistīto nodokļu analīze    51
  Neapliekamais minimums un nodokļu papildu atvieglojumi    51
  Algas nodoklis un tā analīze    56
  Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas    61
  Nodokļu aprēķināšanas izmaiņu ietekmes izvērtējums    65
  Secinājumi un priekšlikumi    71
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    75
  Pielikumi    79
Darba fragmentsAizvērt

Dzīves kvalitāte - jēdziens, kas ir aktuāls visiem valsts iedzīvotājiem. Tā balstās uz sociālām, ekonomiskām un politiskām vērtībām. Dzīves kvalitāti raksturo gan indivīdam pieejamais patēriņa līmenis, gan sociālo pakalpojumu klāsts un kvalitāte, kā arī iespēja iegūt izglītību, dzīvot ilgu un veselīgu mūžu, piedaloties valsts ekonomiskajā un politiskajā dzīvē, tādējādi radot indivīdam iespējas realizēt savu potenciālu sabiedrības labklājības veidošanas procesā. Tātad, dzīves kvalitāti nosaka valsts ekonomiskā, sociālā, politiskā un dabas vide, kuru var raksturot ar dažādiem rādītājiem. Savukārt, patēriņa līmeņa pieejamība ir cieši saistīta ar materiālo labklājību, sociālām garantijām, mikro un makroekonomikas tendencēm.
Materiālā labklājība, kā ikvienam Latvijas iedzīvotājam aktuāls jautājums, ir saistīta ar visas valsts ekonomisko attīstību. Cilvēku labklājību tieši ietekmē stabils darbs un pietiekams atalgojums. Materiālā labklājība ikvienam individuāli saistās ar vēlmi saņemt pēc iespējās lielāku algu - tādu, kādu vidēji saņem attīstītajās Eiropas valstīs.
Pēdējo gadu laikā Latvija ir piedzīvojusi gan lielāko pēc padomju laiku ekonomikas izaugsmi, gan tai sekojošo straujo ekonomisko kritumu. Šobrīd Latvijā ir viena no zemākajām darba samaksām, minimālā alga un pensija ES, kas ir viens no iemesliem darbaspēka aizplūšanai uz Rietumeiropas un Skandināvijas valstīm [36].
Mūsdienu apstākļos, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju vairāk vai mazāk ir izjutuši ekonomiskās krīzes sekas savā dzīvē. Latvija ir sasniegusi ekonomikas stāvokli, kurā strauji pazeminājušies galvenie ekonomikas attīstības rādītāji un likumsakarīgi no esošās situācijas izriet pārējās, ar ekonomisko krīzi saistītās problēmas. Sakarā ar ražošanas krasu kritumu - darbavietu skaita strauja samazināšanās, kam seko problēmas kredītsaistību izpildē, vispārēja dzīves līmeņa pazemināšanās, maksātspējas mazināšanās un citas ar ekonomisko krīzi saistītas problēmas. Krīze finanšu un nekustamā īpašuma tirgos izraisīja strauju iekšzemes preču un pakalpojumu pieprasījuma kritumu un tas bija kā pamudinājums Latvijā veikt lielus budžeta izdevumu samazinājumus. Šīs situācijas ietekmē, tika veiktas neskaitāmas izmaiņas tiesību aktos, kas savukārt radīja papildus spriedzi jau tā saspīlētajā situācijā. Nekas tik ļoti nespēj kavēt darbus un motivāciju strādāt, kā ilgstoša un pastāvīga neziņa par rītdienu. Diemžēl pēdējā gada laikā Latvijā ir izteikta šāda neziņa un neskaidrības gan par turpmākajām nodokļu politikas izmaiņām, gan virzieniem, kādos valsts mēģinās izkļūt no krīzes. Tā nav mazinājusies arī jaunajai valdībai ķeroties pie nākamā gada budžeta sastādīšanas.
Pētījuma objekts ir darba samaksa, kas ir svarīgs uzņēmumu un organizāciju izmaksu postenis. Tāpēc, sakārtota darba samaksas noteikšana un tās uzskaite ir aktuāls katra uzņēmuma un organizācijas jautājums. Katrs uzņēmējs, kā darba devējs, saskaras ar jautājumu: cik daudz maksāt darba ņēmējam, kā veidot atalgojuma paketi, kā veicināt darbinieka motivāciju kvalitatīvi pildīt savus darba pienākumus? Svarīgākais darba samaksas noteikšanas princips ir – algai jābūt taisnīgai. Cilvēkam visos laikos ir bijis raksturīgi salīdzināt savu veikumu ar citu cilvēku padarīto. Par vienādiem darba pienākumiem darba samaksai vajadzētu būt līdzvērtīgai gan attiecībā pret citu nodarbināto darba samaksu, gan ievērojot īpašas prasības, gan darba rezultātu. Ja darba samaksa nenodrošina šo vienlīdzības principu, pastāv liels risks, ka var rasties neapmierinātība, savstarpējas nesaskaņas un nepatika strādāt. Uzņēmuma darba algas mērķis ir stimulēt nodarbinātos optimāli izmantot savas individuālās darba spējas. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties