Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:130652
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.04.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 43 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Apzīmējumu saraksts   
1.  NEPILNGADĪGĀ JĒDZIENS   
2.  AUDZINOŠA RAKSTURA PIESPIEDU LĪDZEKĻI   
2.1.  Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu jēdziens un mērķis   
2.2.  Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu veidi   
2.3.  Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas kārtība   
3.  SABIEDRISKAIS DARBS   
3.1.  Sabiedriska darba jēdziens   
3.2.  Piemērošanas un izpildes kārtība   
4.  AUDZINOŠA RAKSTURA PIESPIEDU LĪDZEKĻU REGULĒJUMS ĀRVALSTĪS   
Darba fragmentsAizvērt

Kopsavilkums
1. Nepilngadīgo noziedzība ir bīstamāka par pieaugušo noziedzību, tādā ziņā, ka tā skar personu jau pašā jaunībā, kad tikai sāk veidoties nepilngadīgā personība, un viņš vēl iespējams neapzinās savu rīcību un iespējamās sekas.
2. Visizplatītākie nepilngadīgo izdarīties noziedzīgie nodarījumi ir zādzības, mantas tīša iznīcināšana un bojāšana, laupīšana, huligānisms, narkotisko un psihotropo vielu neatļauta iegādāšanās un transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē.
3. Nozīmīgākie nepilngadīgo cēloņi ir vardarbība ģimenē, gan fiziskā, gan emocionālā; izglītības trūkums; alkohola un citu psihotropu vielu lietošana; nabadzība; atsvešinātība un saskarsmes trūkums ģimenē; kā arī pārmērīgs un nepamatots vardarbības atveidojums plašsaziņas līdzekļos.
4. Pēc autores domām, efektīvāk ir piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, jo sabiedrībā izciešamie audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi ir vairāk pamācoši, nekā ievietošana brīvības atņemšanas iestādēs. Iespēja izciest sodu bez izolēšanas no sabiedrības, veicina pilsoniskas sabiedrības veidošanos. Ja nepilngadīgajam ir pienākums un iespēja atlīdzināt nodarītos zaudējumus, kā arī, piemēram, pienākums atvainoties vai ar darbu sabiedrības labā izpirkt savu vainu iespējams efektīvāk veido nepilngadīgā atbildīgāku attieksmi un attur tos no līdzīgu vai smagāku nodarījumu veikšanas nākotnē.
5. Izvēloties audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, tiesai jāizanalizē visi zināmie apstākļi, kas saitīti ar nepilngadīgo un tā apkārtējo vidi. Tiesa vadās no iegūtajiem materiāliem un tajos esošajām ziņām par to, kādi ir bijuši noziedzīga nodarījuma izdarīšanas īpašie apstākļi un ziņām par paša vainīgā personību, kas var mīkstināt vai pastiprināt viņa atbildību. Piemērojot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus jāņem vērā nepilngadīgā izdarītā nodarījuma un pārkāpuma motīvus, raksturu un cēloņus, nepilngadīgā vecumu un dzīves apstākļus, viņa līdzdalības pakāpi nodarījumā. Ir jāņem vērā arī uzvedība izglītības iestādē vai darbavietā un sadzīvē.
6. Par vissefektīvāku audzinoša rakstura piespiedu līdzekli autore uzskata sabiedrisko darbu. Jo no visiem audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem, tas ir maksimāli pamācošs un piemērots nepilngadīgajiem.
7. Autore uzskata, ka visnefektīvākie audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi ir brīdinājuma izteikšana un nodošana vecāku galvojumā. Jo kad tiek piemēroti šādi audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi, reti kurš nepilngadīgais apzinās savas rīcības nopietnību un negatīvo rezultātu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,20 €
Materiālu komplekts Nr. 1355519
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties