Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:700766
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Uzdevuma nostādne    4
  Ievads    5
  Pārtikas produktu tabula    7
  Problēma    10
  Matemātiskais modelis    10
  Rezultāti    13
  Secinājumi    14
  Izmantotā literatūra    15
Darba fragmentsAizvērt


Visiem ir zināms ka pastāv pārtikas produkti, kas var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību, vai arī dienas uzturs ir vienveidīgs. Tādēļ cilvēki ir sākuši mainīt savus ēšanas paradumus – uzturā vairāk tiek lietota vitamīniem un minerālvielām bagāta pārtika. Mazāk veselībai kaitīgu vielu - tauki, cukurs un sāls.
Tātad mūsdienu cilvēkam viena no svarīgākajām problēmām ir kvalitatīvi un lēti paēst.
Ar jēdzienu kvalitāte nav jāsaprot ēdieni, kuri tikai garšo, vai ir kvalitatīvi pagatavoti, bet gan iespēja nodrošināt dienas uzturā visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus, kaut arī nedaudz ņemot vērā paša cilvēka vēlmes sabalansējot šo uzturu.
Savukārt lēti paēst ir samazināt izdevumus par ēšanu līdz minimumam, ņemot vērā savas gastronomiskās vēlmes.
Pazīstamākās cilvēkam nepieciešamās uzturvielas ir:
Proteīni – tie ir ļoti sarežģīti ķīmiski savienojumi, kas sastāv no aminoskābēm. Ir daudz un dažādu aminoskābju, bet 10 no tām ir absolūti nepieciešamas audu atjaunošanai. Ja pārtikas produkts satur šīs 10 aminoskābes, tad to sauc par pirmās šķiras proteīnu avotu. Pie tādiem pieder galvenokārt dzīvnieku valsts pārtikas produkti - gaļa, zivis, olas, piens, siers. Pie otrās šķiras proteīna avotiem pieskaita riekstus, pākšaugus un graudaugus.
Tauki ir organisma enerģijas avots un palīdz uzturēt ķermeņa temperatūru. Nav saprātīgi pilnībā izslēgt taukus no ēdienkartes, vajadzētu pāriet uz nepiesātinātajiem taukiem un eļļām – pārtikas pagatavošanai izmantot augu eļļas (saulespuķu, kukurūzas, sojas vai olīveļļu), mīksto margarīnu u.c.
Ogļhidrāti ir organisma galvenais enerģijas avots. Tradicionāli par svarīgāko enerģijas devēju uzskata cukuru, bet tagad ir zināms, ka vēl labāk šīs funkcijas veic ciete, kuru satur maize (īpaši no rupja maluma miltiem), graudaugi, makaroni un kartupeļi.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties