Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:354686
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Produktu fizikālās īpašības    4
  Pārtikas produktu kvalitātes noteikšanas metodes    5
  Pārtikas produktu standartizācija un sertifikācija    7
  Pārtikas produktu iesaiņošana    9
  Pātikas produktu uzglabāšanas pamatprincipi    10
  Pārtikas kvalitātes kontrole    13
Darba fragmentsAizvērt

Kvalitāte - pārtikas produkta īpašību kopums, kas nodrošina tā spēju apmierināt patērētāju vajadzības un izpaužas produkta ķīmiskajā sastāvā, fizikālajās īpašībās, izskatā, krāsā, smaržā, uzturvērtībā un nekaitīgumā cilvēka veselībai.
Pārtiku nosacīti var iedalīt grupās atkarībā no izejvielām un apstrādes vai pārstrādes veida:
lauksaimnieciskas izcelsmes neapstrādāta pārtika - augļi, dārzeņi, olas, medus, zivis u.c.;
daļēji apstrādāta pārtika - svaiga gaļa, saldēti vai žāvēti augļi un dārzeņi, putraimi, u.c.;
apstrādāta (pārstrādāta) pārtika - gaļas, zivju, piena produkti, maize, dažādi konservi u.c.;
rūpnieciski ražota pārtika, kur pārsvarā neizmanto lauksaimnieciskas izcelsmes izejvielas
vai tās tiek izmantotas daļēji apstrādātā vai pārstrādātā veidā - alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, saldumi (konfektes, šokolādes izstrādājumi), košļājamā gumija u.c.
Kvalitātes un nekaitīguma nodrošināšanai būtiskāks ir šāds dalījums:
dzīvnieku izcelsmes pārtika;
augu izcelsmes pārtika;
jaukta pārtika jeb pārtika ar augu un dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļām.
Kvalitāte starptautiskajā ISO standartā tiek definēta šādi - "būtisko pazīmju kopums, kas apmierina patērētāja noteiktās jeb izvirzītās un netiešās jeb iedomātās vajadzības" - ar piebildi, ka patērētāja drošība tiek garantēta.
Pasaules Veselības organizācija (PVO) pārtikas kvalitāti definē šādi: plašākā nozīmē tā ir pārtikas produkta nedalāmas raksturīgās īpašības, kas saskaņotas ar noteiktiem standartiem.
Pārtikas produktu kvalitāti ietekmē daudzi faktori:
izejvielas, no kurām izstrādā pārtikas produktus, galvenokārt nosaka gatavās produkcijas fizikāli ķīmiskās un garšas īpašības, uzglabāšanas nosacījumus, piemēram, nekvalitatīvs piens nav derīgs laba sviesta vai siera iegūšanai;
tehnoloģiskais process ietekmē gatavās produkcijas kvalitāti, dažkārt iegūstot no izejvielām pavisam atšķirīgus pārtikas produktus, piemēram no miltiem gatavo dažādu veidu maizi, bet, ja milti samalti no sadīgušiem graudiem, maizes kvalitāte būs zema.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties