Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Informācijas pieejamība - neatņemama demokrātijas sastāvdaļa

     

    Referāts5 Politika

1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:944771
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Masu saziņas līdzekļus jeb mēdijus – presi, radio, televīziju – mūsdienās bieži dēvē par „ceturto varu.” Pārnestā nozīmē tie tiek pielīdzināti trijiem valsts varas atzariem – likumdevējvarai, izpildvarai un tiesu varai.
Informācijas līdzekļi laika gaitā ir attīstījušies no ziņojumu sienas Senajā Grieķijā un Romā, kur katrs pilsonis varēja uzrakstīt paziņojumu, līdz mūsdienu saziņas līdzekļu impērijām, kuru apgrozījums sasniedz miljardus ASV dolāru.
Izpratne, ka informācija par aktuāliem notikumiem, t.i., ziņas, ir vērtība, jo dot iespēju ietekmēt sabiedrisko domu un līdz ar to arī politiku, veidojās pakāpeniski. Tā bija tieši saistīta ar demokrātijas attīstību. Slēgtās, hierarhiskās kārtu sabiedrībās, piemēram, viduslaiku Eiropas monarhijās, ziņu izplatība nebija vēlama, jo varēja izraisīt pavalstnieku nemierus un nelabvēlīgu kaimiņu reakciju. Politiskie lēmumi tika pieņemti lielā slepenībā karaļu, firstu un hercogu galmos un padomēs. Publiskie paziņojumi tika rūpīgi apsvērti un izplatīti stingrā uzraudzībā. Tos izplatīja heroldi, skaļi nolasot ciemu un pilsētu tirgus laukumos. Informācijas noplūde par valdību plāniem bija viena no smagākajām politikas problēmām, pret ko cīnījās ar radikālām metodēm – ziņu izpaudējus sodīja.
Tomēr 16. un 17.gadsimtā attīstoties tirdzniecībai un savstarpējiem sakariem, radās objektīva nepieciešamība pēc informācijas apmaiņas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1142254
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties