Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:941696
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Romantisma laikmets nāk ar jaunām vēsmām visās dzīves jomās, no apģērbiem līdz arhitektūrai un no glezniecības līdz mūzikai. Romantisms ir brīvības laikmets, daudzi ierobežojumi tiek atcelti. Parādās tāds rakstniecības paveids, kā romāni, kuros galvenajā lomā parādās tēls, kas iemieso sevī visas pasaules sāpes, novēršas no tās, lai gan atbalsta progresu. Romantisma poēzija grib sevī apvienot visu – virzīties intensīvi uz augšu nevis ekstensīvi paplašināties uz priekšu, atcelt visas robežas un pacelties līdz Dievišķajam. “Pasaulei ir jābūt romantizētai”, tāds ir šī perioda <>. Spoži romantisma tendences iezīmējas pie pilīm esošajos parkos, klosteros utt. Salīdzinoši ar baroka laiku, kad dārzs tika pilnīgi pakļauts cilvēka prātam, tad romantismam ir minimāla vardarbība pār dabu. Šajā periodā ap parkiem pazūd žogi – norobežojums no ārpasaules. Ja baroka laiku klosteru dārzos svarīga ir domāšanas procesa novešana līdz rezultātam, tad romantismam ir svarīgs pats domāšanas process. Vēl viens izteikts romantismā paraugs ir ozols, kurš tiek stādīts parkos kā dabas brīvības simbols, jo tas pretojas vardarbībai pret sevi un nepakļaujas apstrādei.
Romantisma mākslā parādās doma par to, ka gleznotājam ir jāglezno ne tikai to, ko viņš redz ap sevi, bet arī to, ko viņš redz sevī. Tātad rodas interese par fantāzijām par cilvēka gara iekšējo bagātību, mākslinieki sāk attālināties no vienkāršas dabas kopēšanas. Parādās doma, ka <>. Mākslinieki tiek dievišķoti. Romantismā tiek veicināta jaunrade. Māksliniekam pieder publikas apbrīns, kā arī kritika un tas ir pakļauts publikas gaumei. Uzskats, ka mākslinieks ir krāsotājs, amatnieks, valdīja apmēram līdz 15. gs., bet sākot ar Leonardo laiku mākslinieks sāka paust savu (valdnieka) viedokli. 17.gs. Eiropā ir parādījušās akadēmijas, kurās apvienojas studenti ar profesoriem. Tās ir Valts izglītības iestādes.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties