Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:861009
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Darba tirgu aplūko darba ekonomikas nozarē. Darba tirgus darbojas caur mijiedarbību ar darba ņēmējiem un darba devējiem. Darba ekonomika ietver darbaspēka pakalpojumu piegādātājus un darbaspēka pakalpojumu piedāvātājus, un mēģina saprast, kādas algas, nodarbinātības un ienākumi izrieties.
Ekonomikā, darbs ir mērāms strādājošos cilvēkos. Tas ir tradicionāli kontrastēts ar citiem ražošanas faktoriem kā zeme un kapitāls. Ir teorijas, kuras ir izstrādājušās koncepciju, ko sauc par cilvēku kapitālu.
Darbaspēka pieprasījums ir atvasinātais pieprasījums, citiem vārdiem sakot, darba devēju ražošanas izmaksas ir alga, kurā uzņēmums vai uzņēmums gūst labumu no palielinātas produkcijas vai ieņēmumiem. Strādnieku nosaka to robežprodukts.
Algu atšķirības pastāv visur, taču īpaši elastīgos darba tirgos. Piemēram, Tele2 var nodarbināt gan marketinga ekspertu, gan apkopēju un abu darbinieku algas ļoti atšķiries. Kāpēc? Ir daudz faktoru, attiecībā uz šo jautājumu. Tas ietver darbinieku robežproduktu (skat. iepriekš), ko viņš sniedz darba devējam. Mārketinga speciālista robežprodukts ir daudz lielāks nekā apkopēja. Turklāt, lai kļūtu par mārketinga speciālistu šķēršļi ir daudz lielāki nekā, lai kļūtu par apkopēju. Piemēram, ir nepieciešama izglītība. Apkopēja amats, tomēr prasa minimālu apmācību. Tādēļ darba tirgū var novērtēt to, ka mārketinga speciālistu piedāvājums ir daudz neelastīgāks nekā apkopēju piedāvājums.
Darbinieka robežproduktu ietekmē citi ražošanas faktori, ar kuriem darba ņēmējs var strādāt (piemēram, mašīnas), bieži šie faktori tiek apkopoti saskaņā ar terminu "kapitāls". …

Autora komentārsAtvērt
Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties