Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:833238
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

XII gadsimta beigās no Visbijas un Lībekas Daugavas ostās un tirgus vietās arvien biežāk iegriežas vācu tirgotāji. Vispirms rosīga tirgošanās sākās ar lībiešiem, kas dzīvo Daugavas lejtecē. Vācieši tāpēc šo zemi sāk saukt par Līvzemi (Livoniju). Zēgebergas (pie Lībekas Vācijā) klosterī dzīvojošais dievbijīgais mūks Meinards (Meinhard) iestājās tirgotāju dienesta, vadot dievkalpojumus un pildīdams rakstveža pienākumus.
Pamazām viņš iemācījās lībiešu valodu un ap 1180.gadu no Polockaskņaza saņem atļauju sludināt lībiešiem Kristus mācību. 1186.gadā Brēmenes arhibīskaps Hartvijs Otrais iesvēta Meinardu par bīskapu Ikšķilē, kur viņš uzceļ pirmo baznīcu tagadējās Latvijas teritorijā. Meinarda darbība daļēji vainagojas ar panākumiem – lībieši tika kristīti, taču liela daļa palika arī pagāni vai arī no iegūtās ticības atteicās.
1196.gadā Meinards turpat Ikšķilē nomirst. Pēc gada Brēmenes arhibīskaps par Ikšķiles bīskapu iesvētīja Bertoldu Šulti. Viņa vadītā vācu flote ar krustnešiem iebrauc Daugavas grīvā. Tai pašā gadā Bertolds tiek nogalināts kopā ar lībiešiem. Pēc gada arhibīskaps ieceļ trešo bīskapu Livonijas teritorijā – Albertu. Šis vīrs ir vairāk politiķis kā garīdznieks. Pēc visu Livonijas valstu apmeklēšanas, bīskaps Alberts panāca, ka jaunais Romas pāvests Inokentijs III ar sevišķu rakstu izsludināja krusta karu pret Livoniju.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties