Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:815795
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

4. Politikas veidošanas modeļi - ASV piemērs.
Savienoto Valstu politiskie zinātnieki ir izveidojuši četrus modeļus, kā politikas veidošanas process darbojas izpildvaras nozarē:
Racionālais aktieris – šis modelis attēlo izpildvaras nozari, kurā politikas veidošanas process ir racionāls un reaģējošs un par to atbild prezidents. Jēdziens saiet kopā ar ikdienas valodu starpvalstu politikā, kurā publika, žurnālisti u.c. parasti lieto tādas frāzes kā- Savienoto Valstu valdība izdarīja to un to, bet prezidents izdarīja to. Vēl racionālā aktiera modelis tiek lietots, lai skaidrotu ārvalstu politiku ar citām valstīm.
Grupas viedokļa veidošana – tā apraksta atšķirīgu politikas veidojošu procesu, nekā iepriekš minētajā gadījumā. Kaut gan viņi abi ir saistīti, jo abi dala centralizētu politikas veidojošu struktūru, zem prezidenta kontroles. Lai nu kā, kamēr racionālā aktiera modelis atbalsta atklātu un racionālu procesu, grupas domāšanas process ir jebkas, tikai ne racionāls. Šajā modelī ļoti bieži gadās, ka tiek pārvērtēta konkurence, un tiek veidota vienpersonības ilūzija.6
Valdības politika – šāds politisks process ir visbiežāk gūst virsroku pār konkrētām problēmām, kuras ir gana svarīgas, lai izraisītu vairāku politikas veidotāju un birokrātisku organizāciju veidošanos, bet ne gana svarīgs, lai piesaistītu galveno interesi un prezidenta līdzdalību.
Organizatoriskais process – šis modelis attēlo decentralizētu valdību, kurā galvenie aktieri ir birokrātiskas organizācijas, nevis prezidents vai politiku veidojoša grupa. Politikas veidošana nosliecas uz feodālu sistēmu, kurās birokrātiskās organizācijas ir relatīvi autonomas no politiskās vadības un veina no otras.7

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1313944
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties