Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:736055
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Loks uzskatīja pasaules valdības par spēka un vardarbības produktu, un ir nepieļaujami, ka cilvēki dzīvo tikai pēc šo ‘barbaru’ likumiem. Vajāg atrast citu valdības ‘veidu’, citu politiskās varas pirmavotu, jo šitas ir tikai nekārtības, postījumu un nemieru pamats. Loks uzskatīja, ka no dabas visi cilvēki ir vienlīdzīgi un brīvi, ar savām tiesībām. Sabiedrība ir veidots, nevis dabisks stāvoklis, nav arī rakstītu likumu, ir tikai dabas likumi. Kāmēr cilvēki dzīvoja saskaņā ar ‘dabiskaiem likumiem’, nebija zināms tāds vārds, kā karastāvoklis - naida un postījumu stāvoklis. Cilvēks atrodas karastavoklī, ja cenšas pakļaut citu savai absolūtajai varai, pavērdzināt to.Loks, runājot par dabisko brīvību, lieto izteicienu - perfektās brīvības stāvoklis. Šajā stāvoklī pastāv nekontrolējama brīvība. Dabiskā cilvēka brīvība - būt brīvam no visām varām uz zemesun ievērot tikai dabas likumus.
Cilvēka brīvība apakš valdības ir pastāvīgs likums, ar kuru jādzīvo, tā ir kopēja visiem šajā sabiedrībā. Šādu brīvību dod likumdošanas vara. Cilvēks, kuram nav varas pār savu dzīvi, nevar sevi noverdzināt un pakļauties cita patvaļīgajai varai. Dabisks likums ir tas, ka neviens, kurš nevar atņemt sev dzīvi, nevar dot citiem iespēju valdīt pār to.
Tiesneša vara pār pavalstnieku Loks salīdzinā ar tēva varu pār viņa bērnu, kunga varu pār viņa kalpu ar vīra varu pār sievu; skaidrojot, ka šīs varās var piederēt vienām cilvēkām. Tāpēc politiskai varai ir tiesības izdot likumus, kuri vār sodīt, kā par nelieliem pārkapumiem (sabiedrības spēka izmantošana, īpašuma uzglabāšana), tā un piespriest nāvessodu. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1130893
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties