Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:734123
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Teātris Eiropā pastāv vairāk nekā divarpus tūkstošus gadu, taču jautājums par režisoru ir aktualizējies tikai nedaudz vairāk nekā pirms simt gadiem. Tas ir izskaidrojams ar to, ka pirms 19. gs. izrādes organizēja universāli cilvēki, piem., spilgti piemēri ir Žans Batists Moljērs (1622-1673) 17. gs. Francijā un Ādolfs Alunāns (1848-1912) 19. gs., kad Latvijā uzplauka teātra māksla. Tie bija cilvēki, kuri vienlaikus bija gan dramaturgi, gan aktieri, gan trupu vadītāji, gan izrāžu iestudētāji.
Eiropas teātri var iedalīt laikmetos. Pirmais no tiem ir Grieķijas mākslas klasiskais laikmets, kad teātris bija valsts reliģisko svētku Dionīsiju sastāvdaļa. Katram dramaturgam, kurš piedalījās dramatiskajās sacensībās piešķīra horēgu (vienu no bagātākajiem pilsoņiem), kura pienākums bija materiāli atbalstīt izrādi.
Grieķijas teātrī ļoti liela loma bija korim, no kura bieži vien bija atkarīgi lugas panākumi. Eshila laikā traģēdijas kori veidoja 12 dziedātāji, Sofokla laikā – 15, bet komēdijas korī piedalījās 24 dziedātāji. Korim bija arī korifejs (vadītājs), kurš runāja tā vārdā, kad notika aktiera dialogs ar kori. Aktiera funkcija radās 6. gs. beigās p.m.ē., lai attīstītu dialogu. Sākotnēji aktiera lomu uzņēmās dramaturgi, piem., Eshils uzstājās savu traģēdiju iestudējumos. Viņš arī ieviesa otro aktieri, bet Sofokls – trešo. Sofokls radīja arī likumu, ka vienā izrādē vienlaikus sarunā varēja piedalīties ne vairāk par trīs personām, neatkarīgi no lomu skaita. Senajā Grieķijā aktieri varēja būt tikai brīvie pilsoņi, laika gaitā tie kļuva ļoti populāri. Tāpat jāatzīmē, ka katram dramaturgam bija savs aktieris, līdz ar to dramaturgs, rakstot lugu, varēja saskaņot lomas ar aktiera talanta īpatnībām. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,20 €
Materiālu komplekts Nr. 1232897
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties