Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:733174
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

„Apgaismība ir iziešana no nepilngadības, kurā cilvēks atrodas pats savas vainas dēļ. Nepilngadība ir nespēja lietot savu sapratni bez cita vadības.” Tā apgaismības procesa pamatu saredz dižais vācu domātājs un apgaismes filozofs Imanuels Kants. Viņš šo nespēju skata kā drosmes trūkumu, nevis saista to ar sapratnes trūkumu. Cilvēkam jābūt pietiekami drosmīgam, lai pats spētu lietot savu sapratni. Cilvēkam ir jāmainās sevī pašam, lai spētu pārvarēt šīs nepilngadības slieksni. Te iezīmējas jautājums par cilvēka iespējām, patstāvību un individualitāti, to, kas ļauj viņam spriest, domāt un darīt visu pašam, paša spēkiem, ar paša vēlmi. Tomēr šis slinkums, gļēvums un pieticība paša lēmumos cilvēkiem ir pārlieku ērta un patīkama, tāpēc cilvēks nespēj atbrīvoties no šāda dzīves, domāšanas modeļa, kur viņš tiek vadīts vienā vai citā virzienā, kur viņam nav jāpiepūlas, lai domātu un lemtu. Cilvēks kļūst par sava veida vergu citu zināšanu, domāšanas un rīkojumu tīklā.
Cilvēki savās prāta iespējās ir vienlīdzīgi, atšķirīgs vien ir veids, kā tie ļauj tām izpausties. Sava prāta un gribas neierobežošana paver cilvēkam jaunus ceļus sniedzot arī brīvību lēmumos, spriedumos, darbībās. Ja reiz cilvēce ir lielākoties iestigusi nepilngadības ceļos, tai ir nepieciešama sava vispārējā, kā arī individuālā gara pašattīstīšana, kas varētu ļaut saņemties un spert kādu soli ārpus šīs nepilngadības sloga. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1244037
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties