Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:649344
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Vārddarināšana    4
2.  Saliktu vārdu darināšana    5
3.  Salikteņa izpratne    6
4.  Saliktie darbības vārdi    7
5.  Divdabji    10
5.1.  Darāmās kārtas tagadnes divdabis    10
5.2.  Darāmās kārtas pagātnes divdabis    11
5.3.  Ciešamās kārtas tagadnes divdabis    11
5.4.  Ciešamās kārtas pagātnes divdabis    11
5.5.  Daļēji lokāmais divdabis    12
5.6.  Nelokāmie divdabji    12
6.  Divdabji salikteņu darināšanā    13
7.  Preses izdevumos sastopamie salikteņi    16
  Izmantotā literatūra    19
Darba fragmentsAizvērt

Kā apgalvo Ojārs Bušs: „Mūsdienu latviešu literārajā valodā aktīvākais un produktīvākais jaunvārdu veidošanas paņēmiens ir salikteņdarināšana. Īpaši bieži jaunus vai samērā jaunus salikteņus var pamanīt laikrakstu un žurnālu slejās publicētajos materiālos, jo to autoriem regulāri jāiepazīstina savi lasītāji ar jauniem faktiem un parādībām vai arī jāparāda jau zināmais no neparastāka redzes viedokļa.” (O.Bušs 1986,73.)
Dita Liepa raksta: „Visaptveroša demokrātija, ņemot vērā sabiedrības attīstības tendences pēdējos desmit gados, protams, ir skārusi arī žurnālistiku un ietekmējusi valodu.” (Dita Liepa 2001, 38.)
Ojārs Bušs arī saka, ka salikteņu veidošana ir tāds vārddarināšanas paņēmiens, kura izmantošanai gandrīz nav nepieciešamas īpašas priekšzināšanas valodniecībā (atšķirībā, piemēram, no sufiksālo atvasinājumu darināšanas).
Ojārs Bušs: ”Viens no apstākļiem, kuri veicina salikteņdarināšanas „standartizāciju”, ir daudzkārtējas viena un tā paša salikteņkomponenta (kopkomponenta) izmantošanas iespēja. Pamatojoties uz plaša valodas materiāla (11 000 salikteņu) analīzi, A. Ahero min 22 produktīvākos pirmos komponentus; tie ir (sākot ar visbiežāk sastopamajiem) pus-, vien-, paš-, div-, trīs-, daudz-, priekš-, jaun-, maz-, pret-, radio-, virs-, liel-, kop-, pamat-, līdz-, ūdens-, lab-, pirm-, sirds-, elektro-, sīk-. Analīzei šai gadījumā ir izmantots mūsdienu latviešu valodas salikteņu kopums, īpaši neizdalot atsevišķus hronoloģiskus slāņus. Ja turpretim pievēršamies tikai pašreizējām salikteņdarināšanas tendencēm, tad no minētā saraksta kā īpaši aktīvi jāatzīmē 4 kopkomponenti: pus-, maz-, liel-, sīk- (laikam gan nav nejaušība, ka visi šie komponenti ir nozīmes ziņā radniecīgi, proti, tie niansē apjomu, daudzumu, lielumu u.tml.). Divi no minētajiem komponentiem – liel- un maz- - ir aprakstīti arī jau iznākušajos „Latvijas literārās valodas vārdnīcas” sējumos. Produktīvākais ir maz-: A.Ahero apkopotajā materiālā fiksēti 87 salikteņi ar maz- un 68 ar liel-, vēl lielāka starpība ir vārdnīcā aprakstīto salikteņu skaitā – 130 ar maz- un 61 ar liel-. Turpretim starp mūsdienu jaundarinājumiem vairāk šķiet salikteņu ar liel-, piemēram, lielauto, [..] lielteātris. Ne tik bieži sastopami jauni salikteņi ar maz-: mazartērija, [..] maztasīte.” (O.Bušs 1986,74.)

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties