Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:636889
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sirreālisms (fr. „sur” – virs). Māksliniecisks virziens pasaules mākslā 20.gs. pirmajā pusē. Tas atveido vairāk nekā realitāti. Paši sirreālisti ir teikuši, ka labāk izmantot terminu „supernaturālisms”, tas vairāk attēlotu virziena dabu.
Sirreālisms radās 1920 gadu sākumā, izrietot no Parīzes dadaisma, pārņēma tā pafosu un centienus noliegt pagājušo gadsimtu klasiskos estētiskos ideālus. Par saviem pirmstečiem sirreālisti uzskatīja 19. gs. 2. puses romantiķus, kā arī 19.-20.gs. 1. puses simbolistus.

Sireālisti netiecās izveidot vienu no jau daudz esošajiem virzieniem. Viņi sev nostādīja globālu uzdevumu – uztaisīt revolucionāru prāta apvērsumu, izplatīt savu ietekmi uz visiem mākslinieciskās darbības un domāšanas veidiem. Revolucionārs mērķis prasīja revolucionārus līdzekļus. Savā tieksmē gāzt klasiskās pagātnes normas, sirreālisti nekautrējās nedz izteicienos, nedz darbībās. Viņu galvenais ierocis bija epotāža un skandāls. Pirmos grupas pastāvēšanas gados Parīze bija burtiski jauno radikāļu terorizēta. Savu vārdu un darbību dēļ, Parīzes sirreālistu grupa ieguva nosaukumu „Bretona Banda”. Pirmais un visskaļākais skandāls bija kautiņš ar Tsara piekritējiem izrādē „Bārdaina sirds” (1923.g). Pēc tam notika skandāls baleta „Romeo un Džuljeta” pirmizrādē (1926.g.), kā arī bārā „Maldorors” (1930.g.), kur kā ierocis tika izmantots arī nazis.

Jauno sirreālistu darbību pamats bija pamfleti, publiskās akcijas un programmu dokumenti, kuru spēks bija to kolektīvā raksturā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113890
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties