Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:343320
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dzimumstereotipi (gender stereotipi) ir sabiedrībā esošās kultūras un sociāli valdošie uzskati par sievietei un vīrietim piemītošajām īpašībām, vērtībām, uzvedības normām, raksturīgajām iezīmēm, lomām un visu šo procesu izpildes pareiziem vai nepareiziem standartiem, kas balstās uz aizspriedumiem un neobjektīvu vērtējumu. Dzimumstereotipi bieži veido dzimumdiskriminācijas pamatu, liedzot viena vai otra dzimuma pārstāvim izvēlēties noteiktu nodarbinātības veidu vai uzvedību. Tie veido noteiktus rāmjus, kādam ir jābūt vīrietim, kādai sievietei. Ja cilvēki neatbilst šiem tradicionālajiem stereotipiem, pret viņiem var tikt izrādīta negatīva sabiedrības attieksme. (Stereotips. Sk.internetā 22.11.2008)
Šie stereotipi balstās uz „binārās opozīcijas” principu, tas, kas piemīt vīrietim nepiemīt sievietei un otrādi. Piemēram, vīrietim ir jābūt spēcīgam, bet sieviete ir vāja. (Гендер. Sk.internetā.29.11.2008)

Dzimuma socializācijas procesā katrs indivīds sāk apzināties savu dzimumu un tam raksturīgās lomas un to izpildi. Kā apgalvo Z.Freids bērni piedzimstot ir biseksuāli, viņi neapzinās, ka pastāv dažādi dzimumi un kāds ir tieši viņa dzimums. Šo dzimuma apziņu veido bērna vecāki, kuri jau labi zina, kādas dzimuma iezīmes savam bērnam ir jāieaudzina. Tomēr liela nozīme ir sabiedrības ietekmei, tāpēc bērni tiek audzināti atbilstoši sabiedrībā pieņemtajiem principiem, jo tas sekmēs pēcnācēju iekļaušanos sabiedrības dzīvē, atvieglos kontaktu un attiecību veidošanu ar apkārtējiem cilvēkiem, ļaus viņu bērniem justies adekvātiem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties