Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:182120
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Par au­to­ri    2
1.  Re­gī­nas Eze­ras ro­māns „Aka”    5
1.1.  Lau­ras tēls    5
1.2.  Al­vī­nes tēls    8
1.3.  Vi­jas tēls    11
1.4.  Zai­gas tēls    13
1.5.  Ma­ri­jas tēls    15
2.  Re­gī­nas Eze­ras stās­tu krā­jums„Ba­ra­vi­ku lai­ka dul­lums”    16
1.1.  Ini­tas tēls stās­tā „Ki­no­zvaig­zne Ini­ta”    16
1.2.  Mā­ras tēls stās­tā „Tā da­ra vi­sas”    18
3.  Re­gī­nas Eze­ras me­mu­āri „...pār iz­de­gu­šiem lau­kiem skrien mans sap­nis”    19
3.1.  Re­gī­na    20
  Kop­sa­vil­kums    23
  Iz­man­to­tā li­te­ra­tū­ra    24
  Pie­li­kums    25
Darba fragmentsAizvērt

Tē­mu „Sie­vie­tes iek­šē­jā pa­sau­le Re­gī­nas Eze­ras pro­zā” iz­vē­lē­jos tā­dēļ, ka pē­dē­jā lai­kā ļo­ti ie­in­te­re­sē­jos par raks­tnie­ci pēc me­mu­āru „... pār iz­de­gu­šiem lau­kiem skrien mans sap­nis” iz­la­sī­ša­nas. Re­ti mē­dzu pie­vērst uz­ma­nī­bu lat­vie­šu au­to­ru dar­biem, un vēl re­tāk tie ma­ni aiz­rauj, tā­dēļ bi­ju pat pār­steig­ta, ka kaut kas var būt tik tuvs ma­nai la­sī­tā­ja gau­mei. Tā kā bi­ju no­lē­mu­si pē­tīt lat­vie­šu au­to­ra dar­bus, un sa­ga­dī­ša­nās pēc tie­ši to­brīd, kad va­ja­dzē­ja iz­vē­lē­ties tē­mu, la­sī­ju Eze­ras li­te­ra­tū­ru, ma­na iz­vē­le ir pa­vi­sam vien­kār­ši sa­pro­ta­ma. Tur­klāt mēr­ķis bi­ja ie­dzi­ļi­nā­ties sie­vie­šu tē­los, to iek­šē­jā pa­sau­lē, un kur gan ie­spē­jams at­rast la­bā­ku ma­te­ri­ālu kā Eze­ras daiļ­dar­bos? Arī pa­ti tē­ma man šķiet vien­mēr ak­tu­āla un in­te­re­san­ta. Tā­pat vē­los ie­dzi­ļi­nā­ties ne ti­kai sie­vie­šu tē­los, bet uz­zi­nāt vai­rāk arī par raks­tnie­ces iek­šē­jo pa­sau­li, un maz­liet vai­rāk iz­zi­nāt se­vi.
Uz­ma­nī­ba tiks kon­cen­trē­ta uz sie­vie­šu tē­lu ana­lī­zi trīs da­žā­da žan­ra Eze­ras dar­bos.
Ie­sā­ku­mā ne­liels ie­skats raks­tnie­ces ra­do­ša­jā dar­bī­bā un dzī­ves gai­tās. Dar­ba pir­ma­jā da­ļā tiks dots ie­skats ro­mā­na „Aka” sie­vie­šu tē­lu iek­šē­jā pa­sau­lē, tra­jā da­ļā tiks ap­ska­tī­ti stās­ti no krā­ju­ma „Ba­ra­vi­ku lai­ka dul­lums”, veik­ta sie­vie­šu tē­lu ana­lī­ze. Dar­ba no­slē­dzo­ša­jā – tre­ša­jā da­ļā ne­liels ie­skats Re­gī­nas Eze­ras me­mu­āros „... pār iz­de­gu­šiem lau­kiem skrien mans sap­nis”, vai­rāk ana­li­zē­sim pa­šu raks­tnie­ci, ti­kai šo­reiz ne no pro­fe­si­onā­lā vie­dok­ļa, bet gan Eze­ras pa­šas iek­šē­jos pār­dzī­vo­ju­mus un sa­jū­tas.
Ana­li­zē­jot sie­vie­šu tē­lus Re­gī­nas Eze­ras pro­zā tiks iz­man­to­ti „Rak­sti I da­ļa” (ro­māns „Aka”), „Stās­ti un no­ve­les” ( tiks iz­man­to­ti stās­ti no „Ba­ra­vi­ku lai­ka dul­lu­ma”), „... pār iz­de­gu­šiem lau­kiem skrien mans sap­nis”, kā arī „Li­te­ra­tū­ra 12. kla­sei”, no ku­ras ņem­ti grā­ma­tas au­to­ru at­zi­nu­mi sais­tī­bā ar ro­mā­na „Aka” gal­ve­na­jiem tē­liem.
Par sa­vu uz­de­vu­mu es iz­vir­zī­ju iz­ana­li­zēt un vai­rāk iz­prast sie­vie­šu tē­lus R. Eze­ras pro­zā un pie­rā­dīt, ka raks­tnie­ce meis­ta­rī­gi spēj ra­dīt da­žā­da ve­cu­ma sie­vie­šu tē­lus un vien­līdz iz­teik­smī­gi un pro­fe­si­onā­li vi­ņai tas iz­do­das da­žā­du žan­ru dar­bos, kas to­mēr ir ļo­ti at­šķi­rī­gi.
Darbs ir ma­na sub­jek­tī­vā R. Eze­ras pro­zas in­ter­pre­tā­ci­ja, bet dar­bā iz­man­to­ju arī ci­tu cil­vē­ku vie­dok­ļus un se­ci­nā­ju­mus par kon­krē­ta­jiem daiļ­dar­biem un tē­liem.
Pie­li­ku­mā pa­rā­dī­sies vai­rā­ki raks­tnie­ces fo­to­at­tē­li un tiks uz­skai­tī­ti Re­gī­nas Eze­ras pub­li­cē­tie dar­bi ( biblio­grā­fi­ja)…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties