Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Manas un Latvijas priekšrocības, esot ES (2)

Autora bildeAutors: Anete Svanka / Jelgavas Valsts ģimnāzija  
Ne reizi vien nācies dzirdēt cilvēkus izsakām viedokli par Eiropas Savienību - tas var būt gan negatīvs, gan pozitīvs, gan dažos gadījumos neitrāls. Pēc personiskās pieredzes nevaru spriest par to, kāds būtu mūsu valsts stāvoklis mūsdienās, neesot daļai no Eiropas Savienības, jo vienkārši to neatceros, tomēr esmu laimīga, ka esam daļa no lielākas kopienas. Esot daļai no Eiropas Savienības, manuprāt, ir lielākas priekšrocības, nekā, ja mēs būtu vieni. Tāpēc šajā esejā izklāstīšu plašāk par priekšrocībām, kuras man un visai valstij sniedz ES.
Nesen vienā no ES valstīm, Lielbritānijā, notika referendums par to, vai Apvienotajai Karalistei būtu jāpaliek kā daļai no savienības - lielākā daļa balsstiesīgo nobalsoja par izstāšanos. Ja Latvijā jebkad ierosinātu līdzīgu iniciatīvu, uzskatu, ka mums būtu jāpaliek ar esošajiem sabiedrotajiem, jo neesam pietiekoši lieli, lai paši nodrošinātu sev ekonomisko stabilitāti.
No ES mēs varam iegūt finansējumu projektu realizēšanai, kā ēku atjaunošana, būvēšana, jaunu mācību līdzekļu un rūpnīcas iekārtu iegāde. Bez šāda atbalsta es un pārējie valsts iedzīvotāji nevarētu izmantot pusi piedāvāto pakalpojumu un iekārtu mūsu valstī. Par piemēru var ņemt Jelgavas pilsētas vides iekārtošanu Driksas krastmalā un parka ieviešanu tādās vietās kā Pasta sala. Ir tomēr patīkami atrasties sakoptā vidē. Nevar nepieminēt izglītības iestāžu infrastruktūras uzlabošanu, kas uzlabo mācību kvalitāti daudzās Latvijas mācību iestādēs. Man tas ir ļoti svarīgi, jo pati esmu skolniece, un arī tāpēc, ka mūsdienās arvien vairāk ir nepieciešamas tehniskās zināšanas. Cerību un lielākas iespējas nākotnei dod arī ES subsidētie jaunie uzņēmumi.
Vēl viens pluss ir sadarbības iespējas ar citām savienības valstīm. Ar vārdu „sadarbība” var saprast materiālos pakalpojumus, kā pārtikas, sadzīves un rūpniecības preces. Slēgt līgumus šādā veidā ir vieglāk, tāpēc ir liels importa preču īpatsvars, attiecībā ar vietēji ražotajām precēm.
Man kā Eiropas Savienības iedzīvotājai ir daudz iespēju piedalīties dažādos projektos, piemēram, „ERASMUS+”. Šī programma ļauj jauniešiem iepazīt citas valstis un pilnveidot sevi, un prezentēt savu kultūru un tradīcijas ārzemniekiem. Latvija kā valsts nav plaši pazīstama citviet pasaulē. Pati to varu spriest pēc personiskās pieredzes, kad bija sarunas ar jauniešiem no citām ES valstīm sociālajās platformās Twitter un Instagram. Sarunas biedri lielākoties pauda neziņu par Latvijas valsts eksistenci, nemaz nerunājot par mūsu kultūru. Tāpēc uzskatu, ka šāda veida iniciatīvas ir ne tikai noderīgas, lai sevi pilnveidotu un paplašinātu redzesloku, bet arī lai popularizētu savas valsts vārdu Eiropas un pasaules mērogā. Es pati diemžēl vēl neesmu piedalījusies nevienā no apmaiņas programmām, kaut gan apsveru domu nākotnē kādā no tām pieteikties.
Esot Eiropas Savienībā, ļoti bieži jūtos droši, jo ir vairākas valstis savienībā, kas ir gatavas atbalstīt. Tomēr nav izslēdzams arī tas, ka dažās reizēs kopā ar citiem jūtos apdraudēta, kā piemēram, bēgļu krīzes laikā un dzirdot ziņas par teroraktiem citās savienības valstīs. Protams, ne visi bēgļi ir bīstami, bet tas jau ir cits stāsts, jo par to atbild arī NATO.
Atskatoties uz iepriekš minēto, varu apgalvot - esmu pateicīga, ka es un mana valsts esam Eiropas Savienībā (protams, arī daudzās citās starptautiskās organizācijās). Šī dalība nodrošina mums labklājību, ekonomisko stabilitāti un tādus dzīves apstākļus, lai mums nerastos vēlēšanās to pamest.
Komentāri
Laurēlija Goldiņa10.03.2017. 14:38
Biedējošs lemūrs
Ernests Matisons10.03.2017. 14:30
loti patik
Tavs komentārs
Lai pievienotu komentāru, Tev ir jābūt autorizētam:
 

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties