Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Es un ES

Autora bildeAutors: Saivis Bartusevics / Cēsu Valsts ģimnāzija  
Eiropas Savienība ir 1993. gadā dibināta valstu ekonomiska un politiska apvienība ar mērķi veicināt finansiālo, demokrātiskās pārvaldes, kā arī cilvēktiesību vērtību attīstību starp tās dalībvalstīm. Latvija Eiropas Savienībai pievienojās 2004. gadā, paverot plašāku iespēju klāstu Latvijas dalībai starpautiskajā tirgū un projektos. Šie starptautiskie projekti ir devuši neskaitāmas iespējas Latvijas jauniešiem iegūt kvalitatīvu izglītību un būt konkurētspējīgiem darba tirgū arī ārpus Latvijas robežām.

Eiropas Savienība lielu uzmanību pievērš tieši jauniešu politiskās aktivitātes veicināšanai. Apmaiņas programmas, konferences un pasākumi palīdz jauniešiem paplašināt zināžanas par sev interesējošām tēmām un ir bijis liels solis pretī Eiropas līmeņa izglītībai Latvijā. Atskatoties uz savu personīgo pieredzi Eiropas mēroga projektos, varu secināt, ka dalība šāda veida starptautiskā projektā ir ne tikai lieliska iespēja iepazīt citu valstu kultūru un nodibināt jaunus kontaktus, bet arī motivē jauniešus nebūt pasīviem un pievērst lielāku uzmanību savai tālākajai izglītībai. Man kā skolēnam ļoti nozīmīga ir iespēja tuvāko gadu laikā iegūt atbilstošu augstāko izglītību. Eiropas savienības ieviestā izglītības kvalifikācijas sistēma ir atvieglojusi eksāmenu un iegūtās augstākās izglītības pielīdzināšanu dažādās Eiropas valstīs. Šī sistēma ir palīdzējusi daudziem Latvijas jauniešiem iegūt sev vēlamo izglītību citās valstīs.

Lai gan Eiropas Savienības dalībvalstis savstarpēji atzīst studiju periodus un ir izveidojusi vienotus augstākās izglītības standartus, izglītības sistēmā ir jūtami arī savi trūkumi, kas vistiešāk atstāj iespaidu uz vidusskolēniem. Tā kā nākošgad sākšu savas vidusskolas gaitas, jau šobrīd pastiprināti sāku interesēties par piejamajām mācibu programām. Vidusskolas mācību programmas starp dažādām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir krasi atšķirīgas. Eiropas Savienībā nav vienotas vērtēšanas sistēmas vidusskolas līmenī un ir ļoti atšķirīga obligāto mācību priekšmetu programma. Šī sadrumstalotība izglītības sistēmā rada sarežģījumus skolēniem, kuri vēlas piedalīties apmaiņas programmās vai plāno vidusskolas izglītību iegūt ārzemēs. Nesamērīgi atšķirīgas Eiropas savienībā ir arī izglītības maksas. Daudzus Latvijas jauniešus no studēšanas ārzemēs attur lielie studiju kredīti.

Latvijas nākotne balstās uz jauniešu pleciem. Izglītība ir viens no svarīgākajiem aspektiem nākotnes sabiedrības veidošanā. Neapdomīgi ir teikt, ka Eiropas Savienība nav atbalstījusi Latvijas jauniešus, taču bez konstruktīvas kritikas nav iespējama tālāka attīstība. Ir jomas, kurās vēl joprojām valda nesakārtotība, taču, neskatoties uz šī brīža sarežģīto politisko un ekonomisko situāciju, manuprāt, Eiropas Savienībai ir liels potenciāls kļūt vēl vienotākai un padarīt nākotnes sabiedrību priekšzīmīgāku.
Komentāri
Nav neviena komentāra
Tavs komentārs
Lai pievienotu komentāru, Tev ir jābūt autorizētam:
 

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties