Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Mans sajūtu stāsts

Autora bildeAutors: Sindija Dambrauska / Zirņu pamatskola Vērtējums:  +2
Vērtējums:  +2
Es savas sajūtas smēlos bērnu un jauniešu tradicionālās kultūras festivālā „Pulkā eimu, Pulkā teku” , kas norisinājās Alsungā.
Bija prieks redzēt un satikt Alsungas suitu sievas, kuras es agrāk biju redzējusi tikai televīzijā. Viņu runas veids man likās interesants, jo nekur Saldū, ne tuvākajā apkārtnē, manā novadā tā nerunā. Man patika viņu tautastērps, kuru rotāja ļoti lielas saktas.
Ļoti labas sajūtas radīja satiktie folkloristi, kas bija atbraukuši no visas Latvijas. Bija prieks satikt zināmos, kā arī iepazīt jaunos folkloristus.
Gājiens tautastērpā nav vārdos izsakāms, kad ej un visi atskatās, jo ikdienā nevar redzēt, ka katrai meitai uzlikts gaiļpiešu vainags, karstā dienas laikā uzģērbts tautastērps un kājās vilnas zeķes.
Ikdienā neviens nerotājas ar saktām, jo tām ir īpaša nozīme. Tad ,kad piespraud saktu pie krekla, ir sajūta, ka tas ir kaut kas dārgs uz aizsargājošs. Man saktu mantojumā nodeva mammas krustmāte, tādēļ ir šī sajūta, ka nēsāju ko ļoti dārgu.
Uzģērbjot Skrundas tautastērpu, kļūstu par daļu no Skrundas novada, jo pati esmu no Zirņu pagasta, kurā valkā četru pagastu tautastērpus, jo senajos laikos šo novadu veidoja četri pagasti. Uzģērbjot tautastērpu , es jūtos pieaugusi un īpaša, un man kājās ir uzvilktas mammas adītās zeķes, kurās viņa ir ielikusi daudz mīlestības.
Prieka pilnu sajūtu man rada festivāla vietas iepazīšana. Liels prieks bija par Alsungas jauniešiem, kuri bija viesmīlīgi un ar lepnumu iepazīstināja ar vietām, kuras ir iekļautas UNESCO.
Karstajās maija dienās, novelkot tautastērpu un vilnas zeķes, vienmēr ir vēlme staigāt ar basām kājām, jo pēc dancošanas gribas atpūtināt kājas un izbaudīt svaigo maija zāli.
Vienmēr pēc pavadītās dienas notiek vakara danči, kurus jaunieši vienmēr ļoti gaida. Tad var kārtīgi izdancoties un iemācīties citu novadu dančus, gan arī iemācīt mūsu novada, jo katram novadam ir savādāka danču horeogrāfija.
Katru gadu mēs mācāmies tā novada dančus un rotaļas, kas atbilst gada tēmai.
Man ļoti patīk tas laiks, kad agri pamostamies un sagaidām sauli austam. Tas rada spilgtas, jaukas sajūtas, jo ne katru rītu kāds agri mostas un ar dziesmām sveic sauli.



Komentāri
Nav neviena komentāra

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties