Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Mans sajūtu stāsts caur ķīmijas prizmu (7)

Autora bildeAutors: Mairis Iesalnieks / Līvānu 1.vidusskola Vērtējums:  +251
Vērtējums:  +251
Mūsdienās mums šķiet, ka ķīmija ir kaut kas nesaprotams un mums ar to nav nekāda sakara, bet , ja mēs iekatāmies savā virtuves skapītī, mēs redzam daudz vielu bez kurām mēs nevaram iedomāties savu ikdienas dzīvi. Es vēlos jums pastāstīt, kā ķīmija iegāju manā dzīvē.
Mans stāsts sākās astotajā klasē, kad man likās, ka ķīmija ir kārtējais bezjēdzīgais priekšmets, kam nav nekāda sakara ar ikdienas dzīvi. Manas domas mainījās tikai pēc gada, jo tad ķīmija kļuva daudz aizraujošāka. Sākās dažādi eksperimenti un interesantas tēmas, kas ir mums visapkārt, jo līdz tam tika apskatītas tikai teorētiskas lietas, kas nav saistītas ar ikdienu. Sākoties eksperimentiem,es pats varēju iejusties jaunā ķīmiķa ādā un vērot, kā notiek dažādas reakcijas. Ķīmija ir daudz interesantāka un neprognozējamāka nekā tev liekas. Reizēm, sajaucot vienas un tās pašas vielas, katru reizi rodas kaut, kas jauns, un tu maz spēj kontrolēt notiekošo.
Man katrs ķīmiskais elements saistās ar kaut ko citu. Dažs ir ļoti gaisīgs, cits tik smalas kā zirnekļa pavediens, bet citai viss skaistums ir uz kristālu virsmas. Ir ķīmiskās vielas, kas mums palīdz katru dienu, bez tām mēs nevaram iztikt. Tās ir mūsu pārtikā un daudzos higiēnas produktos, un mēs pat nezinām kādā veidā tie mums palīdz. Daudzos tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļos ir dažādas skābes, kas izēd un balina mūsu drēbes, sāls mums palīdz konservēt produktus, bet soda piešķir vieglumu konditorejas izstrādājumiem. Daudzi pārtikas produkti satur mums nepieciešamās barības vielas un kunģī ir sālsskābe, kas palīdz tās sagremot. Ķīmija ir mums visapkārt un ir tikai jāprot to saskatīt, izmantot savā labā.
Protams, ir daudz vielu no kurām mums labāk izvairīties, lai nesabojātu mūsu veselību. Ķīmija var nodarīt mums ļaunu, ja mēs to izmantojam nepareizi un bez apdomas. Daudzi pārtikas ražotāji pievieno saviem produktiem E vielas, lai pastiprinātu to garšu, smaržu vai, lai pagarinātu to derīguma termiņu, bet viņi neapzinās risku kādam viņi pakļauj mūs. Cilvēkiem, manuprāt, ir daudz svarīgāk saglabāt savu veselību, nevis lietot produktu, kas labi izskatās. Diemžēl, šai problēmai, līdz atrisinājumam vēl ir tāls ceļš.
Ķīmija ir mums daudz devusi, tāpēc mums ir jābūt gudriem, lai pāris cilvēku kļūdu dēļ mēs nepazaudētu ko tādu, ko nav iespējams aizstāt vai sadziedēt. Es ceru, ka pēc šī darba izlasīšanas kādam no jums paliks tas prātā un ķīmija jums vairs nelikties kārtējā bezjēdzīgā lieta, kas ir jāapgūst skolā. Ķīmija ir kļuvusi daļa no manis.
Komentāri
skaidrīte lankrete26.03.2014. 16:12
malacis!!!
Ralfs Kristiāns Buņatjans22.03.2014. 19:45
Paldies, Mairi, par interesanto darbu!
Ludmila Krūmiņa21.03.2014. 10:45
Tā turpināt .
Ričards Vasiļjevs20.03.2014. 19:47
Krasava Mairuxa
juris cīrulis20.03.2014. 16:55
Lieliski, Esi uzticīgs saviem līdzcilvēkierm....Paldies!
Sandra Ziemele18.03.2014. 20:47
Cīnamies kopā - mums izdosies!
Silvija Lude11.03.2014. 15:31
Paldies, Mairi, par interesanto darbu! Arī otrklasniekiem jau bija par ko padomāt un pārrunāt!

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties