Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Manas sajūtas mūsdienu sabiedrībā (12)

Autora bildeAutors: Elīna Cīrule / Jaunpils vidusskola Vērtējums:  +286
Vērtējums:  +286
Es redzu.. Es dzirdu.. Es jūtu. Un es jutīšu vienmēr. Katru mirkli šīs sajūtas ir citādākas. Tās sniedzas no nepārvaramām sāpēm līdz vislielākajai laimei. Bet tomēr virsroku ņem neizpratne. Parasti neizprotamais ir cilvēks, jo dzīvnieks ir tas, kas mīl un uzticas bez aizspriedumiem. Bet cilvēks tāds noteikti nav. Cilvēks ir citādāks.. Es pat nebaidos lietot vārdu "savādāks".
Sēžu skolas solā. Skolotāja ātrā tempā raksta formulas uz savas jaunās, interaktīvās tāfeles. Kārtējā stunda, kurā jārēķina bezgalīgie "x" meklēšanas uzdevumi un jāsamierinās ar domu, ka galvā jāiekaļ 10 jauni termini. Bet kā ar stundām, kur nav jāiemācās pliki gramatikas likumi un aukstas formulas? Kā ar stundām, kur skolēni var apspriesties par īstās pasaules problēmām, piemēram, kā pasaudzēt savu bērnu no sabiedrības agresijas un kā izdzīvot ļaunuma pilnajā pasaulē, kur visi cīnās par izdzīvošanu? Man tādas ir 2 stundas, kur varu izbaudīt sarunas un dzīves ļaunuma izpratni. 2 stundas nedēļā. Cik nožēlojami pārējos priekšmetos skolēnu pārvērst par aukstu rēķināšanas mašīnu, kuram vēl ir jāzina visi gramatikas likumi un eksaktie, ekonomiskie termini un "pliki" fakti..
Tas vēl nav viss pie neizpratnes. Izeju skolas gaitenī. Mazie 5. klases zēni skrien kā aizsvilušies un aurē krievu valodas vārdos, kas manā prātā ienāk tikai pēdīgāko dusmu gadījumā.. Vai tiešām viņi ir tā audzināti? Kāpēc mūsdienās bērni ir tik ļauni, agresīvi un rupji? Bērns, kurš nelieto rupjus vārdus, nepiekļūst internetam un kuram nav mobilais telefons, tiek atstumts no savu vienaudžu loka. Kāpēc? Jo viņš nekā nezina? Tādēļ visi pielāgojas, jo nevēlas palikt vientuļi.. Cik netaisnīga ir šī pasaule.
Es tikai vēroju. Vēroju, esmu neizpratnē, bet vairs nebrīnos. Es brīnījos pirms pusgada, bet nu jau vairs nē. Paveros pa logu - 8. klases meitenes skrien piecu minūšu starpbrīdī smēķēt. Atbrauc policists un kārtējie protokoli. Un visa skola par to runā, un viņas ir gandarītas par to. Un tāpat esmu neizpratnē par ierakstiem sociālajā vietnē "Twitter" : "Atkal jāpagraizās; ak, nē, viņš mani pameta, kā es tagad dzīvošu?" Pēc nedēļas jau atkal "tvīti" par jauno mīlestību. Mīlestību? Vai tiešām viņi to saprot tā? Vai tad tā vietā nevarētu ielīst mātes klēpī un pateikt paldies par visu, ko viņa mūsu dēļ ir pārcietusi? To viņa būtu pelnījusi, nevis bērnu, kurš bēg no mājām ar sagraizītām vēnām, bļaujot, ka vecāki viņu nesaprot. Kaut vairumā bērni nemaz nesaprot, cik daudz sviedrus ir lējuši vecāki, lai sniegtu bērnam pusdiennaudu, kuru bērns izpīpē, slapstoties aiz skolas.
Vai tiešām sarūk to cilvēku skaits, kuri dzīvēs saprot vērtību un cīnās par laimi? Es sajūtu spiedienu no sabiedrības; ir jāpielāgojas visiem, ja ne - tiktu izstumts no tās. Es vēlos cilvēkus, kuriem ir svarīgi kopīgā laimes sajūta, smieklu šaltis un brīvības izpratne. Sabiedrība, kurā visi ir vienlīdzīgi un nav tādu, kuri ir nolikti "plauktiņu zemāk". Es gribu mieru, drošību un vienlīdzību. Lūk, tādas ir manas sajūtas.
Komentāri
Sanita sančo22.02.2014. 15:53
Mīlu Tevi, mana mazā! Tava mamma.
Elīna Cīrule22.02.2014. 14:56
... paldies par jaukajiem komentāriem! :)
Elīna Cīrule22.02.2014. 14:48
Labi uzrakstīts!!!
Inese Skļamina06.02.2014. 17:27
Labs !
Marija Obronova05.02.2014. 20:40
Malacis. Tavas izjūtas un redzējums ir pareizs.
Aija Meldere :)18.01.2014. 07:38
Nu ko Elīnīt,lielajai dzīvei jau nedaudz gatava....Tā turpini,nepārstāj domāt un nekad nepadodies spiedienam....Kaut gan gadijumi,izlem par to vai šo,būs ļoti daudz :)
Arianda Puriņa17.01.2014. 16:46
Skaisti, Elīna! Arī es par to visu esmu neizpratnē, un ļoti priecājos, ka no tās mazās, kautrīgās šķelmes ir izaugusi tik redzoša un jūtīga jauniete, kura meklē ceļu cīņai ar šodienas neizpratni. Malacīte! Lai Tev veicas!
Elīna Vanaga17.01.2014. 03:09
Ļoti skaisti. Arī daudz līdzīgu domu atradu.
Var redzēt, ka esi nobriedusi, izaugusi un Tev ir daudz dziļu
vērtību. Daži vienkārši vēl nav pietiekoši nobrieduši,
piedzīvojuši vai izauguši.

Un kas tas par "perfekto" komentāru? Neuztveru īsti, laikam.
Elīna Cīrule16.01.2014. 18:18
Neesmu perfekta. Tu pazīsti kādu perfektu cilvēku?
Daniels Preiss16.01.2014. 18:10
Pati perfekta esi?
Marta Kazaine*16.01.2014. 16:54
Ahh,biju veselu penteri sarakstījusi, bet norāva pārējo...
Marta Kazaine*16.01.2014. 16:52
Ko lai saka, Elīnīt...
Var redzēt, ka Tev bija sakrājies šis viss, un to izliki šajā esejā...
Priecājos, ka pasaulē tomēr arī ir atrodami cilvēki, kurus nav ''samaitājusi'' šodienas pasaule...

Ja es rakstītu tāda veida esesju, domāju, ka rezultātā iznāktu ja ne tas pats, tad kas dikti līdzīgs.
Arī mani ir nomācis viss tas, kas notiek riņķī apkārt. Esmu daudz un dikti pārdzīvojusi par to... Reizēm ir bijusi vēlme vienkārši nostāties kaut kādā pasaules epicentrā un nokliegties tā, lai visi,

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties