Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Pārtikas produktu apraksts pārtikas preču prečzinībā', 1.
  • Konspekts 'Pārtikas produktu apraksts pārtikas preču prečzinībā', 2.
  • Konspekts 'Pārtikas produktu apraksts pārtikas preču prečzinībā', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Zefīrs ir pastilas paveids, kas ir putu veida struktūras konditorejas iztrādājums, ko pagatavo no augļu-ogu biezeņa, cukura, putu veidotājiem un agara sīrupa.
Atkarībā no saputotās masas izveidošanas ozšķir pastilu un zefīru, bet atkarībā no želējošo vielu izmantošanas – līmīgo (izmanto cukura, agara, agaroīda, pektīna sīrupu) un plaucēto (ar marmelādes masu) pastilu. Līmīgo pastilu gatavo no ābolu vai citu augļu un ogu biezeņa, cukura, olas baltuma.
Zefīrs ir līmīgās pastilas paveids un atšķiras ar to, ka tā masai pievieno divas līdz trīs reizes vairāk olu baltumus un vairāk saputo nekā parasto pastilu – tā iegūstot gaisīgāku, poraināku masas konsistenci. Iegūto masu parasti veido puslodes formā ar reljefu virsmu, atdzesē līdz 40oC temperatūrai, pārkaisa ar pūdercukuru un salīmē pa pāriem, dažkārt glazē ar šokolādi.
Pastila un zefīrs tiek realizēti kā safasētā veidā, tā arī kā sveramais produkts. Atkarībā no šķirnes pastilas un zefīra realizācijas laiks ir no 14 dienām līdz 3 mēnešiem.
Pastilai vērtē virsmas stāvokli, apveidu, garšu, krāsu, smaržu, konsistenci, izskatu lūzuma vietā. Pieļauj līdz 4% deformētu izstrādājumu.

Autora komentārsAtvērt
Atlants