Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.01.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
  • Eseja 'Eiropas pārtikas kvalitātes institūcijas rekomendē ražotājiem mazināt transtauks', 1.
  • Eseja 'Eiropas pārtikas kvalitātes institūcijas rekomendē ražotājiem mazināt transtauks', 2.
  • Eseja 'Eiropas pārtikas kvalitātes institūcijas rekomendē ražotājiem mazināt transtauks', 3.
  • Eseja 'Eiropas pārtikas kvalitātes institūcijas rekomendē ražotājiem mazināt transtauks', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Gadu desmitiem ilgie pētījumi atklājuši, ka transtaukskābes vainojamas ja ne gluži visās mūsdienu problemās ar veselību, tad lielā daļā – gan. Tā sirds slimību risku tās palielina pat līdz 50% – tās pazemina „labā” holesterīna līmeni (ko piesātinātie tauki nespēj), palielinot „sliktā” holesterīna daudzumu. Tās vainojamas arī pie paaugstināta asinsspiediena. Transtaukskābes var provocēt vēža rašanos, jo maina svarīga enzīma darbību, kas savukārt atbildīgs par ķīmisko kancerogēnu un medikamentu metabolizēšanu, kā arī būtiski ietekmē šūnu membrānu darbību. Novēroti arī imūnsistēmas traucējumi – kādā Somijas pētījumā bērniem, kas ēda mazāk sviesta, bet vairāk margarīna, biežāk attīstījās alerģijas. Spāņu pētījumā, kas iekļāva divpadsmit tūkstošus apsekojamo un ilga sešus gadus, atklājās, ka tiem, kas patērē vairāk transtaukskābes, ir par 48% lielāks risks iedzīvoties depresijā. Palielinot vien par diviem procentiem uzņemto transtaukskābju daudzumu, par 39% palielinās arī otrā tipa diabēta risks. Hidrogenizētās eļļas var palēnināt smadzeņu apasiņošanu, kas savukārt var izraisīt tādas nepatīkamas kaites kā Parkinsona vai Alcheimera slimība. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants