Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Bumbuļaugi', 1.
  • Konspekts 'Bumbuļaugi', 2.
  • Konspekts 'Bumbuļaugi', 3.
  • Konspekts 'Bumbuļaugi', 4.
  • Konspekts 'Bumbuļaugi', 5.
Darba fragmentsAizvērt

Kartupeļi (bumbuļu dārzeņi)
Kartupeļiem ir īpaša vieta dārzeņu vidū. Kartupeļi izceļas ar lielu ogļhidrātu saturu - tajos vidēji ir 18% cietes, tāpēc kartupeļi ir patstāvīgs pārtikas produkts, kurus var uzturā izmantot kā pamatēdienu. Kaloriju daudzums kartupeļos ir divas līdz trīs reizes lielāks nekā pārējos dārzeņos.
Taču īpaša kartupeļu vērtība ir kālijs - minerālviela, kurai ir liela nozīme ūdens apmaiņas normalizācijā un normālas sirds darbības uzturēšanā. Augstā kālija satura dēļ kartupeļus iesaka lietot ārstnieciskā uzturā kā urīna izvadīšanas veicinātājus sirds un nieru slimību gadījumos. Kartupeļi kāliju satur ievērojami vairāk nekā citi ar kāliju bagāti produkti - maize, gaļa un zivis.
Topinambūri (Jeruzalemes artišoki) ir daudzgadīga bumbuļaugu kultūra, kura aug siltajās klimatiskajās zonās. Topinambūru bumbuļi ir dzeltenbaltā, sārtā vai violetā krāsā. Topinambūru uzturvērtība ir mazāka kā kartupeļiem; topinambūri nesatur cieti, bet satur inulīnu (vidēji 20%) un cukuru (līdz 5%).…

Autora komentārsAtvērt
Atlants