Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 1.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 2.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 3.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 4.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 5.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 6.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 7.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 8.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 9.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 10.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 11.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 12.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 13.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 14.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 15.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 16.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 17.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 18.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 19.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 20.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 21.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 22.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 23.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 24.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 25.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 26.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 27.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 28.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 29.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 30.
  • Referāts 'Garšvielas un garšaugi', 31.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    2
2.  Latviešu virtuvē biežāk izmantotie garšaugi un garšvielas    2
3.  Latviešu virtuvē mazāk populārie garšaugi un garšvielas    13
4.  Garšaugu un garšvielu ārstnieciskā iedarbība    19
5.  Garšaugu un garšvielu aromāta pielietojums    22
6.  Garšaugu audzēšana    26
7.  Garšaugi, garšvielas kulinārijā un dzērienu pagatavošanā    28
8.  Secinājumi    30
9.  Izmantotie avoti    31
Darba fragmentsAizvērt

Pēc apkopoto anketu rezultātiem un iepazīšanās ar literatūru par garšaugiem, garšvielām, nācu pie secinājuma, ka mēs ikdienā izmantojam diezgan šauru spektru no plašā piedāvājumu klāsta. Turpmāk iepazīstināšu ar dažiem ļoti vērtīgiem garšaugiem, garšvielām.
Smaržīgais pipars. Smaržīgie pipari patiesībā nemaz nav pipari. Tie ir mūžzaļā miršu dzimtas koka negatavi, kaltēti augļi (ogas). To dzimtene ir Jamaika, mūsdienās tos audzē arī Meksikā, Hondurasā un Gvatemalā. Smaržīgo piparu asā svaigā garša augstu tiek vērtēta Amerikā, Eiropā un Krievijā.
Smarža ir ļoti spēcīga un aromātiska, atgādinot krustnagliņas un kanēļa smaržu ar vieglu piparu nokrāsu – nedaudz līdzīgs muskatriekstam.
Auglis satur no 2 līdz 5 procentiem ēteriskās eļļas (precīzs daudzums ir atkarīgs no ražas novākšanas laika). Lapas satur mazāk ēteriskas eļļas.
Smaržīgā pipara aromāts papildinās zupu, marināžu un mērču garšu, kā arī padarīs spilgtākus medījumu un zivju ēdienus. Kompoti, prjaņiki, pudiņi, mīklas sacepumi būs garšīgāki, ja gatavošanas laikā tiem pievienosiet smaržīgos piparus. Vienam kilogramam produkta jāpievieno 2 līdz 5 smaržīgo piparu graudiņus. Iesakām piparus izņemt no pilnībā pagatavota ēdiena.
Līdz pat šai dienai Jamaika ir lielākais smaržīgo piparu eksportētājs. Tiek audzēts arī Centrālajā Amerikā (piemēram, Meksikā, Hondurasā), bet kvalitātes ziņā smaržīgais pipars, kas audzēts Jamaikā skaitās vislabākais.
ASV smaržīgos piparus sauc par allspice jeb visu garšu garšviela, jo to garša un smarža atgādina vairāku garšvielu maisījumu, un visvairāk jūtamas krustnagliņas, kanēlis un muskats. Smaržīgie pipari ir daudz maigāki un aromātiskāki nekā melnie pipari.Ar smaržīgiem pipariem pārkaisa gaļu, piemēram, gatavojot karbonādi, tie labi piemēroti mērcēm, sacepumiem, marinādēm un siļķēm.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants