Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Uzturvērtība | 4 |
2. | Pārtikas produktu prečziniskais raksturojums | 6 |
3. | Ēdienu grupas iedalījums pēc apstrādes veidiem un/vai gatavošanas | 8 |
4. | Izejvielu pirmapstrāde | 9 |
5. | Siltapstrāde/ gatavošana | 10 |
6. | Ēdienu gatavošanas tehnoloģija | 13 |
7. | Ēdienu pasniegšanas raksturojums | 15 |
Kopsavilkums | 16 | |
Izlietotā literatūra | 17 |
Kopsavilkums
Olas un to ēdieni ir plaši izmantojami gatavošanas tehnoloģijā. Olu ēdieni pārsvarā tiek gatavoti tieši brokastu ēdienkartē un ļoti bieži olu ēdienus gatavo arī uzkodām.
Olas satur visas nepieciešamās uzturvielas, kas cilvēka organismam ir vajadzīgas, tādēļ olas tiek plaši izmantotas arī citos ēdienos, ne tikai olu ēdienos, bet arī panēšanai, buljona dzidrināšanai, desertu veidošanai un citos ēdienos un to grupās.
Olām nav siltapstrādes zudumi, tādēļ, ka olas baltums un dzeltenums neiztvaiko un sarecē, tādēļ tas ir ļoti ekonomisks produkts. Vienīgie zudumi ir pirmsapstrādes zudumi, tādēļ ka noņemot dabīgo apvalku- čaumalu, kas kalpo arī kā iepakojums olai, tas vairāk nav vajadzīgs cilvēkam.
Olām ir arī negatīvie aspekti, kas ir ļoti bīstami mikroorganismi, kas var apdraudēt cilvēka veselību. Sabiedrība vēl joprojām nav iemācījusies mazgāt, dezinficēt un skalot olas, tādēļ ka uzskata ka tas ir lieki, tādēļ būtu ļoti labi, ja sabiedrību varētu informēt par olu nedrošumu.
Tāpat olām ir izstrādāta likumdošana par marķējuma, kategorijas, higiēnas nolikums, kas ir paredzēts ēdināšanas uzņēmumiem, kur ir atrodama informācija par visu nepieciešamo, kas saistīts ar olām.
…
Olas iedala pēc putnu sugas, piemēram, vistu, pīļu, zosu, tītaru, paipalu, strausu olas. Pārtikas veikalos un uzturā, galvenokārt, lieto tikai vistu un paipalas olas. Olas sastāv no dzeltenuma (32%) (sastāv no daudz neaizstājamajām aminoskābēm, taukiem, ogļhidrātiem, minerālvielām, vitamīniem (B grupas, A, D, E)), baltuma (56%) (sastāv visas neaizstājamām aminoskābes, tajā ir ogļhidrāti, minerālvielas, bet nav tauki) un čaumalas (12%). Olas iedala 4 kategorijās- A, A ekstra, B un C kategorijas olas .
Przentācijā komentāri pie attēliem angļu valodā.