Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.08.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Nitrāti pārtikā', 1.
  • Referāts 'Nitrāti pārtikā', 2.
  • Referāts 'Nitrāti pārtikā', 3.
  • Referāts 'Nitrāti pārtikā', 4.
  • Referāts 'Nitrāti pārtikā', 5.
  • Referāts 'Nitrāti pārtikā', 6.
  • Referāts 'Nitrāti pārtikā', 7.
  • Referāts 'Nitrāti pārtikā', 8.
Darba fragmentsAizvērt

Nitrāti ir neatņemama dabas sastāvdaļa, jo tos satur katrs augs. Nitrāti ir augu galvenais slāpekļa avots – slāpeklim ir liela nozīme augu dzīvības procesu norisēs un reizē arī kultūraugu ražas veidošanā. Trūkstot slāpeklim, tiek traucēta un augos palēninās bioķīmisko procesu norise.
Pieminot nitrātus, nedrīkst aizmirst par nitrītiem, kas rodas reducējoties nitrātiem un kuru negatīvā ietekme uz cilvēku ir daudz graujošāka.
Tomēr nitrātus un ar tiem cieši saistītos nitrītus var sastapt ne tikai dārzeņos un augļos, bet tos īpaši pievieno arī kā pārtikas konservantus, īpaši gaļas produktiem. Nitrāti un nitrīti pagarina gaļas uzglabāšanas laiku, samazina iespējamību, ka gaļa tiks bojāta dažādu mikroorganismu ietekmē, kā arī uzlabo gaļas izskatu.
Tomēr, lai arī kādos veidos nitrāti un nitrīti nokļūtu pārtikā, ko cilvēks apēd, jāņem vērā šo savienojumu iespējamā ietekme uz cilvēku organismu.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants