-
Latviešu un citu tautu ēdieni
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Nacionālie ēdieni | 3 |
2. | Latviešu nacionālie ēdieni | 4 |
3. | Latvijas tradicionālie ēdieni pa reģioniem | 6 |
Karaša (Zemagale) | 7 | |
3.1.1 | Tehnoloģiskā shēma „Karaša” | 8 |
3.2. | Koča (Vidzeme) | 9 |
3.2.1. | Tehnoloģiskā shēma „ Koča” | 10 |
Buļbu blīni ( Latgale) | 11 | |
3.3.1. | Tehnoloģiskā shēma „ Buļbu blīni” | 12 |
Bukstiņputra (Kurzeme) | 13 | |
3.4.1 | Tehnoloģiskā shēma „Bukstiņputra” | 14 |
4. | Azerbaidžāņu ēdienkarte | 15 |
“Plovs “ | 15 | |
4.1.1 | Tehnoloģiskā shēma „ Plovam” | 16 |
5. | Krievu ēdienkarte | 17 |
5.1 | „Gurķu zupa mājas gaumē” | 17 |
5.1.1 | Tehnoloģiskā shēma „ Gurķu zupa mājas gaumē” | 18 |
Secinājumi | 20 | |
Izmantotā literatūra | 21 |
Pasaulē tautas citu no citas atšķir pēc gadsimtu laikā nostiprinātām tradīcijām un paražām. Latviešu ēdienu tradīcijas ir attīstījušās kopš senseniem laikiem soli solī ar pārējām un vietējo iedzīvotāju saimniecisko darbību. Līdz ar to ir likumsakarīgi, ka latviešu nacionālie ēdieni tiek gatavoti no vietējiem produktiem.
Katras tautas goda lieta ir saglabāt savu identitāti un paražas, ieliekot tās no vienas paaudzes otras paaudzes rokās. Tomēr mūsdienu pasaulē nav tik viegli atšķirt, no kuras zemes kāds pārtikas produkts nācis.
Tradicionālā latviešu virtuve kopumā bija bez izteiktām garšvielām, garšas uzlabošanai parasti tika lietoti sīpoli, ķiploki un ķimenes, saldināšanai - medus. Ikdienā, ēdienu pagatavošanai, galvenokārt izmantoja labību – auzas, prosu, grūbas, rudzus, kviešus un miežus.
Ja ikdienā tradicionālā latviešu virtuvē gatavoja vienkāršākus ēdienus, tad svētdienās un svētkos galds bija bagātīgi klāts.…
Katras tautas nacionālās kultūras sastāvdaļa ir arī nacionālais uzturs, kura izveidošanu ietekmējušas pārtikas produktu izvēles un apstrādāšanas iespējas. Atkarībā no ģeogrāfiskā stāvokļa mainās arī ēdienu garša. Nacionālo ēdienu īpatnības nosaka ne tikai uztura produktu iegūšanas iespējas, bet arī ēdienu sagatavošanas veids.