Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 1.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 2.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 3.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 4.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 5.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 6.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 7.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 8.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 9.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 10.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 11.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 12.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 13.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 14.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 15.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 16.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 17.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 18.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 19.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 20.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 21.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 22.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 23.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 24.
  • Referāts 'Piens kā pārtikas izejviela', 25.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS   
1.  LITERATŪRAS APRAKSTS   
1.1.  PIENA IEGŪŠANAS VĒSTURE   
1.2.  PIENA RAKSTUROJUMS   
1.2.1.  Piena sastāvs   
1.2.2.  Piena olbaltumi   
1.2.3.  Piena tauki   
1.2.4.  Piena cukurs   
1.2.5.  Piena minerālvielas   
1.3.  PIENA KVALITĀTES PRASĪBAS   
1.3.1.  Prasības neapstrādātam govs pienam   
1.3.2.  Piena kvalitātes noteikšana   
1.3.2.1.  Piena mehāniskās tīrības noteikšana   
1.3.2.2.  Piena blīvuma noteikšana   
1.3.2.3.  Piena skābuma noteikšana   
1.3.2.4.  Piena tauku satura noteikšana   
1.3.2.5.  Piena pārstrāde   
1.4.  PIENA PĀRSTRĀDES PRODUKTI   
1.4.1.  Piena veidi   
1.4.1.1.  Kondensētais piens   
1.4.1.2.  Sausais piens   
1.4.2.  Raudzēta piena produkti   
1.4.2.1.  Jogurts   
1.4.2.2.  Acidofilais rūgušpiens   
1.4.2.3.  Kefīrs   
1.4.2.4.  Rūgušpiens   
1.4.2.5.  Siers   
1.5.  PIENA PIEDĀVĀJUMA UN TIRGUS SITUĀCIJAS RAKSTUROJUMS   
1.5.1.  Piena cenas veidošana   
1.5.2.  Situācija piena ražošanā 2009. gadā   
1.5.3.  Situācija piena ražošanā 2010.gadā   
2.  MATERIĀLI UN METODES   
2.1.  PIENA PARAUGU SAGATAVOŠANA   
3.  REZULTĀTI   
3.1.  IEGŪTO PARAUGU DATU APKOPOŠANA   
  KOPSAVILKUMS   
  TERMINU SKAIDROJOŠĀ VĀRDNĪCA   
Darba fragmentsAizvērt

KOPSAVILKUMS
Govs piens ir viens no vērtīgākajiem cilvēka uzturlīdzekļiem, tas satur visas organisma attīstībai nepieciešamas uzturvielas.
Lauku pienam ir augstāks tauku procents, kā arī tas netiek apstrādāts, pateicoties kam lauku piens spēj sarūgt rūgušpienā, to var izmantot biezpiena, sviesta gatavošanai. Tomēr kā svaigpiens – tā derīguma termiņš ir īss.
Veikalā nopērkamais piens tiek apstrādāts, izmantojot dažādas metodes, kas ļauj šim pienam ilgāk palikt svaigam, bet no šāda veida pienu mēs nevaram izmantot kā izejvielu citu produktu ražošanai. Apstrādāts piens vairs nerūgst, jo pasterizācijas laikā iet bojā arī pienskābes baktērijas, kas dabiski nodrošina rūgšanas procesu pienā. Virsroku ņem citi temperatūru izturējušie mikroorganismi, kas, savairojoties pēc piena derīguma termiņa izbeigšanās, var radīt rūgtenu garšu.
Pietam veikalā nopērkamais firmas „Lāse” piens spēj tik ilgi būt svaigs, tādēļ ka tiek apstrādāts īpaši augstās temperatūrās.
Pētījumā pierādījās, ka lauku piena tauku lodīšu izmērs ir lielāks, kas norāda, ka šāds piens nav apstrādāts, savukārt veikalā nopērkamā piena paraugu tauku lodīšu izmēri bija mazāki, tas tādēļ, ka homogenizācijas procesā, kas tiek veiks, lai pienu padarītu viendabīgāku, tauku lodītes tiek sašķeltas mazākās lodītēs.
Veicot pētījumu secinājām, ka tauku procents pienā nav atkarīgs no tauku lodīšu izmēra, bet gan no piena pārstrādes veida.

Autora komentārsAtvērt
Atlants