Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 1.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 2.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 3.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 4.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 5.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 6.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 7.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 8.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 9.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 10.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 11.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 12.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 13.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 14.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 15.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 16.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 17.
  • Referāts 'Kartupeļu ēdieni', 18.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Uzturvērtība    3
  Pārtikas produktu prečziniskais raksturojums    4
  Kartupeļu ēdienu iedalījums pēc apstrādes veidiem    7
  Izejvielu pirmapstrāde    9
  Siltapstrāde / gatavošana    10
  Ēdienu gatavošanas tehnoloģija    11
  Ēdienu pasniegšanas raksturojums    13
  Kopsavilkums    14
  Izmantotās literatūras saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

7. ĒDIENU PASNIEGŠANAS RAKSTUROJUMS
Karstos ēdienus pasniedz temperatūras robežās no + 65 - 70°C
Pie kartupeļu ēdieniem iespējams kombinēt dažādas mērces:
 Krējuma
 Piena (Bešamelas mērce)
 Olu un sviesta
 Dārzeņu
 Brūnās
 u.c.
Iespējams pasniegt dažādos traukos, pārsvarā zemos un lēzenos šķīvjos
Kartupeļu ēdienus (tāpat kā visus pārējos siltos ēdienus) uzglabā temperatūrā ap 80°C, realizācijas termiņš ir ap 4 stundām
Gatavajā produkcijā kartupeļiem jābūt neizjukušiem, ja tie tika vārīti vai cepti, biezputru konsistencei jābūt vidēji biezai, bet pankūkām, jāturas kopā.

KOPSAVILKUMS
Kartupeļi ir visvairāk uzturā lietotie bumbuļu dārzeņi.
Tos iespējams gan cept, vārīt, tvaicēt, sacept, no tiem taisīt biezputras un tie tiek izmantoti arī kā viena no galvenajām sastāvdaļām daudzu zupu gatavošanā.
Nepieciešamo kālija diennakts normu jūs var saņemt, apēdot 500 g kartupeļu
200 g ar mizu novārīto kartupeļu satur gandrīz visu cilvēkam nepieciešamo C vitamīna ikdienas normu.
Lielāko C vitamīna devu satur kartupeļu miza, tieši tādēļ, jo biezākas mizas, jo vairāk C vitamīna zudumi
Tieši tāpat solanīna koncentrācija ir lielāka tieši ap mizu
Ilgstoši uzglabājot mizotus un sagrieztus kartupeļus ūdenī, tie zaudē daudz uzturvielu, piemēram, līdz pat 40% C vitamīna

Autora komentārsAtvērt
Atlants