Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 1.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 2.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 3.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 4.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 5.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 6.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 7.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 8.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 9.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 10.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 11.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 12.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 13.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 14.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 15.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 16.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 17.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 18.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 19.
  • Referāts 'Apmācības programma - pārtika ', 20.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Patērētāju izglītības mērķis    3
  Pārtikas kontroles sistēma Latvijā    3
  Pārtikas drošība    4
1.  Pārtikas drošības jēdziens    4
2.  Saindēšanas veidi, cēloņi un simptomi    4
3.  Pārtikas drošības pasākumi    7
3.1  Pirkšana    7
3.1.1  Pamatinformācija par marķēšanu    7
  Derīguma termiņš    8
  Enerģētiskā un uzturvērtība    9
  Sastāvdaļas    9
  Pārtikas piedevas un aromatizētāji    10
  Ģenētiski modificētas sastāvdaļas    10
  Svītrkods    11
  Kvalitātes zīmes    12
  Priekšmeti, kas nonāk saskarē ar pārtiku    12
3.1.2  Kaitīgas vielas augļos un dārzeņos    13
3.1.3  Pērkot gaļas izstrādājumus    14
3.2  Pareiza uzglabāšana    16
3.3  Pareiza gatavošana    19
3.4  Augsta riska pārtika    20
Darba fragmentsAizvērt

Patērētāju izglītības mērķis:

1.iemācīt patērētājus kritiski izvērtēt tos aspektus, kas viņu mudina izdarīt ar patēriņu saistītas lēmumus;
2.parādīt, kā šī izvēle ietekmēs viņa dzīvi un vides drošību;
3.pārmainīt patērētāju iepirkšanas paradumus, lai tie būtu apzinātāki un kritiskāki.

Patērētāju apmācības programma iepazīstina ar:

1.pārtikas kontroles sistēmu Latvijā;
2.pārtikas drošības pasākumu kopumu.

1.Pārtikas kontroles sistēma Latvijā

1.Pārtikas un veterinārais dienests
2.Sanitārā robežinspekcija
3.Augkopības produkcijas kvalitātes valsts kontroles dienests
4.Latvijas Pārtikas centrs
Kopš 2001.gada vasaras darbojas vienotais Pārtikas un veterinārais dienests, kurā apvienots Valsts veterinārais dienests un Valsts sanitārā inspekcija. PVD veic gan dzīvnieku izcelsmes produkcijas (piens, gaļa) kontroli visos pārtikas aprites posmos (fermās, vairumtirdzniecības bāzēs, noliktavās, tirgos un pārstrādes uzņēmumos), gan arī kontrolē mazumtirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus. PVD arī reģistrē pārtikas uzņēmumus.
Uz robežas valstī ievedamo pārtiku pārbauda Sanitārā robežinspekcija, kas ietilpst PVD struktūrā.
Augkopības produkcijas kvalitātes valsts kontroles dienests kontrolē labības un daļu augu izcelsmes produktu apriti valstī. Dienests ietilpst PVD struktūrā.
Ir vairāk nekā 2000 salmonellas apakšveidu, taču visizplatītākais ir SePT4. Nesen ir parādījies jauns apakštips - StDT104, kas ir izturīgs pret biežāk lietotajām antibiotikām Salmonella izplatās dzīvniekos, īpaši, ja tie dzīvo stresa un šaurības apstākļos. Pat neliela baktērijas deva noved pie saslimšanas. Baktērija ir izturīga pret salu, bet tā tiek nonāvēta gatavojot ēdienu - vārot un cepot. Tā viegli izplatās starp cilvēkiem.
E.coli O157 (VTEC)
E.coli izraisa smagāku saslimšanu nekā salmonella vai campylobacter un pietiek pat ar mazu baktēriju devu. Īpaši jūtīgi pret baktēriju ir mazi bērni un vecāki cilvēki. Bērniem tā izraisa akūtus nieru darbības traucējumus, ārstēšanā nevar izmantot antibiotikas.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants