Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Milti', 1.
  • Referāts 'Milti', 2.
  • Referāts 'Milti', 3.
  • Referāts 'Milti', 4.
  • Referāts 'Milti', 5.
  • Referāts 'Milti', 6.
  • Referāts 'Milti', 7.
  • Referāts 'Milti', 8.
  • Referāts 'Milti', 9.
  • Referāts 'Milti', 10.
  • Referāts 'Milti', 11.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Miltu malums    4
  Miltu raksturojums (tabula)    5
  Miltu ķīmiskai sastāvs    6
  Miltu kvalitātes prasības    7
  Vīns un ēdiens    8
  Iesaiņošana un uzglabāšana    9
  Izmantojama literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Milti i svarīgākais produkts, ko iegūst, graudus pārstrādājot. Tos izmanto kā izejvielu daudzu citu pārtikas produktu – maizes, makaronu, miltu konditorejas izstrādājumu ražošanai. Miltus iegūst, samaļot maizes labību graudus (rudzus, kviešus, miežus u.c.).
Miltus iedala:
veidos – atbilst labībai, no kuras maļ miltus (kviešu, rudzu, miežu, sojas u.c.);
tipos – atkarībā no izmantošanas nolūka (maizes, makaronu, pankūku, kēksu u.c.);
šķirās – nosaka miltu atsevišķo sastāvdaļu attiecību (rupji, augstākā labuma. I šķiras, II šķirās u.c.)
Miltu kvalitāte un īpašības atkarīgas no pārstrādājamo graudu kvalitātes un īpašībām, kā arī no tehnoloģiskā procesa.
Miltu iegūšanas tehnoloģisko procesu iedala trīs posmos:
1.maļamo graudu partijas (maisījuma) sagatavošana;
2.graudu sagatavošana malšanai;
3.graudu sasmalcināšana (malšana)
Lai iegūtu kvalitatīvus miltus, atļauts graudus ar nevienādām īpašībām sajaukt noteiktās proporcijās. Jāņem vērā graudu tips, audzēšanas vieta, to stiklainums, lipekļa daudzums un kvalitāte, un arī miltu izmantošanas uzdevumi. Tā, piemēram, sajaucot graudus ar vāju, mīkstu lipekli un stipru, cietu lipekli, iegūst miltus ar vidēju vai labu lipekli. Dažkārt augstas kvalitātes graudiem piejauc nepilnvērtīgus graudus (sadīgušus vai apsalušus) ar tādu nosacījumu, lai iegūto miltu maisījums atbilst kvalitātes prasībām. Sajauc arī ziemas un vasaras graudu šķirnes.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants