Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Vielmaiņa', 1.
  • Konspekts 'Vielmaiņa', 2.
  • Konspekts 'Vielmaiņa', 3.
  • Konspekts 'Vielmaiņa', 4.
  • Konspekts 'Vielmaiņa', 5.
Darba fragmentsAizvērt

Vielmaiņas nozīme
Vielmaiņa - nepārtraukts process, kura laikā notiek:
• Vielu uzsūkšanās zarnu traktā, jo īpaši intensīvi – tievajās zarnās;
• Vielmaiņas galaproduktu izvadīšana ;
• Uzsūkto vielu pārveidošana un izmantošana;
• Enerģētiskā funkcija- ogļhidrāti, tauki un olbaltumvielas – oksidējoties atbrīvojas enerģija;
• Plastiskā funkcija- pastāvīga šūnu un audu atjaunināšanās, noārdīto šūnu un savienojumu izvadīšana no organisma;
Olbaltumvielas
Organiskie savienojumi: to uzbūvē - C,H,O,N.
• Sastāv no aminoskābēm:
12 aizvietojamās un 8 neaizvietojamās;
• Funkcijas: pirmkārt, - plastiskā, kā arī enerģētiskā, transporta u.c.
Produkti:
• dzīvnieku izcelsmes- gaļa, zivis, olas, piens u.c.; jānodrošina ~60% no OBV daudzuma.
• augu izcelsmes: pākšaugi, graudaugi u.c.

Ieteicamie daudzumi:
• Zīdainim dienā 2,5- 3,0 g/uz kg masas;
• 4 - 6 g.v. 2,0 g/uz kg masas;
• 10-12 g.v. 1,5 g/uz kg masas;
• 15 -17 g.v. 1- 1,5 g/uz kg masas;
• pieaugušajiem 1,0 - 0,9 g/uz kg masas,
• grūtniecēm 1,5 g/uz kg masas
Min. daudzums ir 0,5 g/uz kg masas.
Pieaugušajiem 55 - 60 g olb.v. dienā, to enerģētiskajai vērtībai jābūt ap 12-14 % no dienas raciona. Garīgās un fiziskās slodzēs nepieciešams pilnvērtīgs olb.v. daudzums.

Atlants