-
Ēdienu gatavošanā izmantojamās izejvielas
Referāts9 Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Tūrisms, viesmīlība
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | 3 | |
ĶĪMISKAIS SASTĀVS, UZTURVĒRTĪBA, NOZĪME UZTURā | 4 | |
PIENA KVALITĀTE UN TĀS IETEKMĒJOŠIE FAKTORI | 6 | |
PIENA UZGLABĀŠANAS UN REALIZĀCIJAS NOTEIKUMI | 7 | |
PIENA MARĶĒJUMS UN TĀ ATBILSTĪBA NORMATĪVAJIEM DOKUMENTIEM | 8 | |
IZMANTOTĀ LITERATŪRA | 9 |
PIENA MARĶĒJUMS UN TĀ ATBILSTĪBA NORMATĪVAJIEM DOKUMENTIEM
Piens veikala plauktos ir sastopams tetrapakās, plastikas maisiņos, plastmasas pudelēs un stikla pudelēs. Piena primārajā un sekundārajā iepakojumā izmanto materiālus, kas pasargā produktus no ārējas iedarbības un atbilst normatīvo aktu prasībām par priekšmetiem un materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku. Piena iepakojumam ir jābūt izturīgam, tā .lai transportēšanas procesā produkts neizlītu vai nesabojātos. pienu pēc iepakošanas tūlīt novieto uzglabāšanas telpā.
Pienu iesaiņošanas laikā tūlīt pēc tam marķē ar veselības marķējumu, tas apliecina, ka produkcija ir iegūt vai ražota atzītā, Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībā esošā pārtikas uzņēmumā. Pienu ir jāmarķē atbilstoši Latvijas Republikas MK noteikumiem, uz katrā iepakojuma ir jābūt:
Veselības marķējums norāda šādu informāciju:
1. Valsts nosaukums
2. Pārtikas uzņēmuma atzīšanas numurs
3. “EEK” -Eiropas Ekonomiskā kopiena
Uz piena iepakojuma norāda
1. Termiskās apstrādes veidu
2. Pēdējās termiskās apstrādes datumu
3. Pasterizētam pienam – uzglabāsšanas temperatūru
…
Referāta mērķis ir izpētīt kvalitātes ietekmējošos faktorus, to uzturvērtību un tā nozīmi uzturā. Mana izvēlētā pārtikas nozare ir piena produkti, jo to ir neskaitāmi daudz ar plašu daudzveidību un ar izpētes vērtu uzturvērtību. Piena produktu produkcijai ir jābūt atbilstīgai kvalitātes prasībām pret patērētājiem, lai to panāktu, produktu ir pareizi jauzglabā pirms tas nonāk patērētāju tirgū. Ražotājiem ir jauztur kvalitātes normas un produkta atbilstošs marķējums, vadoties pēc Latvijas normatīvajiem likumiem ,ministra kabineta noteikuma nr.97 (01.02.2011), lai būtu iespējas produkciju laist apgrozībā. Svarīgi ir zināt, ka patēŗetāju interesēs ir lietot uzturā kvalitatīvu pienu un to produktus, tāpēc, piena kombināti veic ikreizējās kvalitātes pārbaudes.