Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 1.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 2.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 3.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 4.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 5.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 6.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 7.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 8.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 9.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 10.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 11.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 12.
  • Referāts 'Funkcionālie piena produkti', 13.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Funkcionālās pārtikas jēdziens    4
  Bagātinātie funkcionālie pārtikas produkti    5
  Probiotiskie piena produkti ar/bez prebiotikām    6
  Prebiotikas    7
  Simbiotikas/sinbiotikas    7
  Funkcionālie piena produkti holesterīna satura un asinsspiediena pazemināšanai    8
  Populārākie funkcionālālie piena produkti Latvijā    9
  Secinājumi    13
  Izmantotā literatūra un informācijas avoti    14
Darba fragmentsAizvērt

Pieaugot dzīves steigai un stresam, cilvēkiem vairs neatliek laika pilnvērtīgi ieturēt maltīti, nodoties fiziskām aktivitātēm, tāpēc visā pasaulē un arī Latvijā ir strauji pieaugusi saslimstība ar dažādām slimībām - sirds un asinsvadu, gremošanas orgānu, aptaukošanos. Tās visas ietekmē uzturs, tāpēc, lai novērstu riska faktorus un sekmētu veselīgu un sabalansētu uzturproduktu ražošanu, tirgū ir ienākusi jauna pārtikas produktu grupa – funkcionālā pārtika. Krievu zinātnieks izvirzīja hipotēzi, ka, lietojot uzturā raudzētus piena produktus, ir iespējams paildzināt cilvēka dzīves garumu. Kopš tā laika funkcionālās pārtikas jomā ir veikti neskaitāmi pētījumi, īpašu uzmanību pievēršot probiotiskajiem piena produktiem, kas veido lielāko funkcionālās pārtikas daļu. Šie produkti pietiekami lielā daudzumā satur dzīvas pienskābes baktērijas, kas labvēlīgi ietekmē cilvēku un dzīvnieku gremošanas orgānu sistēmas mikrofloru.
Regulāri lietojot uzturā funkcionālās pārtikas produktus, ir iespējams veidot sabalansētu, pilnvērtīgu un veselīgu uzturu, novēršot kādas uzturvielas trūkumu organismā un vienlaicīgi veicot dažādu slimību profilaktiskos pasākumus.
Funkcionālu pārtikas produktu izgatavošanā izmantotās uzturvielas: omega-3-taukskābes, konjugētā linolskābe (CLA), sekundārās augu bioloģiski aktīvās vielas (polifenoli, karotinoīdi u.c.), oligosaharīdi, balastvielas (pektīns, guars u.c.), vitamīni (A, C, E, K utt.), minerālvielas (kalcijs, jods, dzelzs utt.), proteīni, aminoskābes, bioloģiski aktīvi peptīdi, probiotiskās baktērijas.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants