Vērtējums:
Publicēts: 13.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 1.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 2.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 3.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 4.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 5.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 6.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 7.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 8.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 9.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 10.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 11.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 12.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 13.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 14.
  • Referāts 'Kafija un tās ietekme uz cilvēka veselību', 15.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Kafijas izcelšanās vēsture    4
1.  Kafijas pozitīvās īpašības    5
2.  Kafijas negatīvās īpašības    6
3.  Kapučīno    7
3.1.  Izcelsme    7
3.2.  Sastāvdaļas    7
4.  Kafija bez kafijas jeb kafijas surogāti    8
4.1.  Šķīstošā kafija    8
4.2.  Cigoriņu kafija    8
  Praktiskā daļa    9
  Secinājumi    12
  Izmantotā literatūra    13
  Pielikums    14
Darba fragmentsAizvērt

Pats kafijas nosaukums ir radies no kalnu provinces Efiopijas dienvidos – Kaffa. Viena no leģendām stāsta, ka kafiju pasaulei uzdāvināja kāda kaza. Tas notika XV gs. Reiz kāds nabaga gans Kaldī ieraudzīja, ka viņa kaza pakožļājot kafijas koka augļus un lapas sāka draiskoties. Sākumā viņš sadusmojās, bet tad saprata, kas par lietu un pats saēdās zaļās lapas, pēc kā izjuta patīkamu uzbudinājumu. Viņš par to izstāstīja saviem kaimiņiem un drīz vien visi efiopieši, bet pēc laika arī visa Arābija iemīlēja šo melno, smaržīgo dzērienu.
Ap 600 gadiem atpakaļ Venēcijas jūrnieki nokļuva līdz Arābijai. Tur viņi ieraudzīja, kā vietējie dzer kādu melnu, karstu, ļoti rūgtu dzērienu. To ieveda no Abesīnijas arābu tirgotāji. Sēklas – nelielas pupas – grauzdēja, samala un gatavoja no tā rūgtu dzērienu. Neizskatīgs mūžīgi zaļš augs, no kura vāca šīs pupiņas, labvēlīgos apstākļos var izaugt līdz pat 5-6 m augstumam. Kafijas kokus no sēklām vispirms audzē dobē, divgadīgus tos pārstāda plantācijās zem akāciju kroņiem, lai pasargātu no saules. Kad kafijas koki paaugās, akācijas izcērt. Koks cauri gadam ir klāts ar baltiem ziediem. Augļi ir sarkani, mīksti, ķiršu lielumā, kuros iekšā ir divas plakanas sēkliņas. Tā ir pati vērtīgākā augļa daļa, kura satur kofeīnu. Pēc vākšanas sēklas atdala no augļiem. Vispirms žāvē, tad speciāli apstrādā.…

Atlants