Vērtējums:
Publicēts: 06.10.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 1.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 2.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 3.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 4.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 5.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 6.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 7.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 8.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 9.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 10.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 11.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 12.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 13.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 14.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 15.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 16.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 17.
  • Referāts 'Aperitīva dzērieni - rums', 18.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    2
a)  Alkoholiskie dzērieni    2
b)  Destilāts    3
c)  Shematiski destilācijas procesu    5
d)  Alkoholiskos dzērienus iedala grupās    7
2.  Ruma vēsture    8
3.  Ruma ražošana    11
4.  Ruma veidi    15
5.  Ruma izmatošana    17
6.  Izmantotās literatūra    18
Darba fragmentsAizvērt

Aperitīva dzērieni – dzērieni, kas uzlabo kuņģa darbību, izsauc apetīti, bet nav barojoši un nav izteikti saldi.
Bezalkoholiskie aperitīvi ir dažādas citruss augļu sulas, ūdens un piena produkti ar zemu tauku saturu.
Alkoholiskie aperitīvi ir alus, jauni vai vidēji veci, dabīgi vīni, jauns heress un portvīns, vermuts, sauss un pus sauss šampanietis vai dzirkstošs vīns, balzāms un bitteri, anīsa dzērieni, uzlējumi, vodka un citi destilāti.

Diģestīvi ir pilnīgs pretstats aperitīviem. Šie ir barojoši, pārsvarā saldi dzērieni, liķierīši un dažādi saldi uzlējumi, kurus pasniedz tikai pēc maltītes un ir kā noslēdzošais štrihs. Pie diģestīviem pieskaita arī īpaši izturētus un varenus dzērienus.


Alkoholiskie dzērieni

Jebkura alkoholiska dzēriena pamatā ir spirts, kas dzērienā parādās pats par sevi vai rūpnieciska procesa rezultātā, kuru dēvē par destilāciju. Vārds „spirts” ir cēlies no latīņu valodas un nozīmēja dvēsele jeb garīgais stāvoklis. Spirtu var iegūt tikai no cukuru saturošām izejvielām.
Spirta saturu dzērienā mēdz apzīmēt „%” vai spirta grādu º izteiksmē ar sekojošiem saīsinājumiem, Alk., Alc., Vol. Piemēram, vodka alk. 40% nozīmē to, ka pudelē atrodas 40% spirta un 60 % ūdens vai citu piemaisījumu.
Pasaulē pastāv arī spirta mērvienība „Proof”, kas vienmēr ir divas reizes lielāka nekā % izteiksmē norādītais spirta daudzums. Piemēram, 40 % stipru vodku Amerikā apzīmēs kā 80 proof. Šī mērvienība tiešā tulkojumā nozīmē „pierādījums” un cēlusies tā ir senajā Lielbritānijā tad kad viskija stiprumu (kvalitāti) mēdza pārbaudīt sajaucot to ar šaujampulveri un aizdedzināt. Atkarībā no tā cik efektīvi eksplodēja šis kokteilis tika noteiktas „pierādījuma” vienības (proof).


Destilāts

Destilāts ir destilācijas procesā iegūts alkoholisks dzēriens.
Vēsturiski, alkohols ir arābu izcelsmes vārds „ Al – Kuhl”, kas tulkojumā nozīmē balts, lidojošs, apdullinošs pulveris. Ticīgi musulmaņi alkoholu nelieto, taču uzskata, ka destilācijas procesu ir izdomājuši tieši viņi dažādu medikamentu ražošanai. Savukārt citi zinātnieki uzskata, ka destilācijas procesu izdomāja ķīnieši jau 3000 gadus pirms mūsu ēras.
Savukārt, pirmais kas izdomāja destilēt vīnogu vīnu 1250. gadā bija misters Arnaud de Villeneuve, kurš produktu nosauca par „eau – de - vie” jeb „dzīvības ūdens”. Tas vēl joprojām ir ļoti bieži sastopams nosaukums dažnedažādiem destilātiem.
Destilācija ir rūpniecisks process kā rezultātā tiek iegūts spirts. Spirta iegūšanai var izmantot jebkuru cukuru saturošu produktu. Par izejvielu var būt graudi, augļi, ogas, dārzeņi, saknes un augi. Katra valsts, atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem un tradīcijām, alkohola ražošanā izmanto viegli audzējamus produktus. Ziemeļeiropas klimatiskajos apstākļos vispiemērotākie produkti spirta ražošanai ir graudi, kartupeļi un cukurbietes.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants