Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 1.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 2.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 3.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 4.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 5.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 6.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 7.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 8.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 9.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 10.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 11.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 12.
  • Referāts 'Pilnvērtīgas pārtikas sastāvs. Pārtikas piramīda', 13.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Graudaugu grupa    4
  Dārzeņu grupa    5
  Augļu grupa    5
  Piena produktu grupa    6
  Gaļas produktu grupa    7
  Pārtikas produkti citu olbaltumu produktu grupā    7
  Taukvielu un saldumu grupa    8
  Enerģija    8
  Secinājumi    9
  Izmantotā literatūra    10
  Pielikums    11
Darba fragmentsAizvērt

Sev svarīgās barības vielas cilvēks iegūst ēdot dažādu pārtiku. Tā, piemēram, lai veicinātu organisma augšanu, uzturā jālieto olbaltumvielas, kuras atrodamas piena produktos, gaļā, zivīs, olās, pākšaugos, putraimos, sēnēs, sojā un riekstos. Katru dienu nepieciešams ar taukiem uzņemt 25-30% dienā nepieciešamo enerģiju. Tos var uzņemt gan ar dzīvnieku, gan ar augu valsts pārtikas produktiem. Organismā par „ātro” enerģijas avotu kalpo ogļhidrāti, jeb cukurs un tam pakārtotie produkti. Un protams katru dienu cilvēkam ir jāizdzer 2-2,5 l ūdens, ņemot vērā, ka arī pārtikas produkti satur ūdeni. Šis ūdens daudzums ir pielīdzināms tam daudzumam, ko ikdienā ķermenis zaudē- elpojot, svīstot, utt. Uzturā nedrīkst aizmirst vitamīnus un minerālvielas, kas nodrošina normālu vielmaiņu un organisma funkciju, jo tos cilvēka ķermenis pat neražo, tie ir jāuzņem uztura veidā. Viens no svarīgākajiem vitamīniem ir - C vitamīns, kas stiprina imūnsistēmu. To var uzņemt ēdot pētersīļus, upenes, brokoļus, kivi, kāpostus, tomātus un citrusus. Un A vitamīns, kas vajadzīgs imūnsistēmas nostiprināšanai, kaulaudu attīstībai, redzei, ādas un gļotādu veselībai.
Lai saprastu cik daudz un kas tieši ir jālieto uzturā, ir izveidota veselīga uztura piramīda [skatīt pielikumu], kurā shematiskā veidā attēlots, cilvēka organisma nepieciešamo uzturvielu daudzums. Šī piramīda ir sadalīta četros līmeņos. Vissvarīgākais no tie ir pirmais līmenis, kurā ietilpst graudaugu produktu grupa. 2. līmenī atrodas dārzeņi un augļi, 3. līmenī- gaļas produkti un piena produkti, un 4. līmenī- taukvielas un saldumi.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants