Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Dilles', 1.
  • Referāts 'Dilles', 2.
  • Referāts 'Dilles', 3.
  • Referāts 'Dilles', 4.
  • Referāts 'Dilles', 5.
  • Referāts 'Dilles', 6.
  • Referāts 'Dilles', 7.
  • Referāts 'Dilles', 8.
  • Referāts 'Dilles', 9.
  • Referāts 'Dilles', 10.
  • Referāts 'Dilles', 11.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Diļļu vēsturiskais raksturojums    4
  Uzturvērtība    4
  Prečziniskais raksturojums    3-6
  Tehnoloģiskā karte Nr.1    7
  Tehnoloģiskā karte Nr.2.    8
  Tehnoloģiskā shēma    9
  Secinājumi    10
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Garšaugi ir bijuši vieni no pirmajiem augiem, ko pirmatnējais cilvēks iepazinis un sācis lietot kopā ar pārējiem produktiem savā uzturā. Cilvēka prātus vienmēr nodarbina pilnvērtīga uztura problēma. Un garšaugiem ir liela nozīme ne tikai ēdienu garšas un smaržas uzlabošanā, bet arī to uzturvērtības bagātināšanā. Tālā senatnē, kad mūsu senči pārtika no medījumiem un zivīm, cilvēki jau pazina un lietoja garšaugus. Vajadzīga tikai neliela, dažkārt pat niecīga garšvielu piedeva, lai ēdiens kļūtu patīkamāks gan pēc smaržas un garšas, gan pēc izskata un līdz ar to sekmētu ēstgribu, uzlabotu saņemtās barības sagremošanu un izmantošanu. Ir izpētīts, ka daudzas slimības saistītas ar nepilnīgu un neracionālu uzturu. Neracionāla uztura dēļ visvairā cieš bērnu fiziskā un garīgā attīstība. Pilnvērtīgā uzturā jābūt barojošo vielu pilnam kompleksam. Pilnvērtīgs uzturs sastāv no ūdens, olbaltumvielām , taukiem, ogļhidrātiem, minerālvielām, vitamīniem, fermentiem, ēteriskajām eļļām, organiskajām skābēm, fitoncīdiem, krāsvielām un vēl daudziem citiem savienojumiem. Pareizi komplektēts un garšīgi pagatavots ēdiens ir mūsu veselības pamats. Ja lieto garšvielas, smaržas un garšas ziņā var pagatavot ļoti dažādus ēdienus.
Viena no galvenajām sastāvdaļām garšaugos ir ēteriskās eļļas, kurās ietilpst ļoti daudz sastāvdaļu: eļļas, alkaloīdi, glikozīdi, miecvielas, vitamīni, mikroelementi,flavonoīdi, olbaltumvielas, rūgtvielas, gļotas, organiskās skābes, steroīdi, saponīni, kumarīni. Ēteriskajām eļļām un to galvenajām sastāvdaļām ir antiseptiskas, pretiekaisuma, pretkrampju un antispazmatiskas īpašības, tās novērš pūšanas un rūgšanas procesus zarnās, sekmē bronhu un piena dziedzeru, žūlts un gremošanas orgānu sekrēciju. Mūsu audzētajos garšaugos ir liels vitamīnu saturs, taču vēl lielāks tas ir savvaļas garšaugos.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants