Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Anīss', 1.
  • Referāts 'Anīss', 2.
  • Referāts 'Anīss', 3.
  • Referāts 'Anīss', 4.
  • Referāts 'Anīss', 5.
  • Referāts 'Anīss', 6.
  • Referāts 'Anīss', 7.
  • Referāts 'Anīss', 8.
  • Referāts 'Anīss', 9.
  • Referāts 'Anīss', 10.
  • Referāts 'Anīss', 11.
  • Referāts 'Anīss', 12.
  • Referāts 'Anīss', 13.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Garšvielas laiku laikos    4
2.  Pamatnosacījumi garšvielu lietošānā    5
3.  Īss apraksts    6
4.  Ķīmisks sastāvs    6
5.  Āudzēšana un uzglabāšana    7
6.  Ārstnieciskā izmantošana    7
7.  Izmantošana    8
8.  Receptes    9
  Secinājumi    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Anīss ir viengadīgs augs, kura dzimtene skaitās Libāna. Zināms no paseniem laikiem. Senā Roma pirmā izmantoja anīsa sēklu atveseļošanas mērķiem, kā arī barībā, noberot ar tiem maizes gabalus. Vergi rakstīja, ka anīss atsvaidzina elpošanu , atjaunina organismu. Anīsa augus piesēja pie galvgaļa, lai attīrītu gaisu un atpestītu no šausmu sapņiem.
Anīss kā augs pārrakstās vidēju gadsimtu herbārijos, kur tiek atzīmētas viņa derīgās īpašības no daudzām kaitēm. Tieši tad viņa vērtība bija ļoti dižena. Angļu karalis Eduard I XIV gadsimtā uzstādīja nodokļu nodevu par šīs preces ievedumu.
Anīsa sēklu pērkamā cena bija ļoti augsta. Pa vērtību viņu salīdzināja ar tādām garšvielām, kā fenhelis, koriandrs un ķimene.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants