Vērtējums:
Publicēts: 18.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 1.
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 2.
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 3.
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 4.
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 5.
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 6.
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 7.
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 8.
  • Prezentācija 'Rokforas zilais siers', 9.
Darba fragmentsAizvērt

Siera gatavošanas process
Siera izgatavošanas process sastāv no vairākiem etapiem. Aitas piens saskābst tikai +30°С temperatūrā, veidojot sūkalas un jau, var teikt, sieru. To tad atdala, saliek audekla maisos un atstāj tajos līdz pilnīgai suliņu notecēšanai. Parasti tas notiek pāris nedēļu laikā, turklāt siera rituļi nepārtraukti tiek apvērsti. Tālāk sieru sabaksta ar sēnītes Penicillium roqueforti sporām, pasāla un nogādā kaļķakmens alās nogatavināties. Gatavošanas procesā pelējuma piesātinātais gaiss plūst cauri siera caurumiem, kā rezultātā rodas zilganzaļās dzīslas. Rokfors tiek nogatavināts ne mazāk kā triju mēnešu laikā kaļķakmens alās ar īpašu mikroklimatu, kurās jebkurā gadalaikā tiek saglabāta pastāvīga, zema temperatūra un nodrošināts ļoti augsts mitruma līmenis.Turklāt alām labi jāvēdinās un tajās jābūt dabiskā ozolkoka plauktiem.

Autora komentārsAtvērt
Atlants