Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 1.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 2.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 3.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 4.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 5.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 6.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 7.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 8.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 9.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 10.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 11.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 12.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 13.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 14.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 15.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 16.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 17.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 18.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 19.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 20.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 21.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 22.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 23.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 24.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 25.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 26.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 27.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 28.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 29.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 30.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 31.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 32.
  • Referāts 'Vārāmais sāls', 33.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  sĀLS ĪPAŠĪBAS    6
1.1.  Fizikālās īpašības    6
1.2.  Ķīmiskās īpašības    6
2.  Vārāmā sāls lietošanas veidi    8
2.1.  Sāls nozīme pārtikā    8
2.2.  Sāls lietošana sadzīvē    11
2.3.  Sāls izmantošana medicīnā    12
2.4.  Citi sāls lietošanas veidi    14
3.  PĒTĪJUMA REZULTĀTU ANALĪZE    16
3.1.  Vārāmā sāls lietošanas izpēte Madonā    16
3.2.  Vārāmā sāls ietekme uz maizes garāku uzglabāšanas laiku    21
  1.tabula    21
  Maizes garšas īpašību un derīguma termiņa novērtējums    21
  Secinājumi    23
  Izmantotās literatūras saraksts    24
  pielikums    25
Darba fragmentsAizvērt

Vārāmo sāli cilvēki pazīst un izmanto jau gadsimtiem ilgi. Sāls ir minerālviela, ko cilvēki ikdienā uzņem kopā ar pārtikas produktiem. Gandrīz uz katra pārtikas produkta iesaiņojuma etiķetes lasāms, ka tā sastāvā ir sāls. Bieži vien ar to cilvēki aizraujas un neapjauš, ka šī baltā, kristāliskā viela nodara kaitējumu veselībai. Taču sāli izmanto arī medicīnā, kosmētikā, sadzīvē. Tāpēc autoram radās interese, cik lielā mērā sāls ietekmē produktus un kā cilvēki patērē sāli. Un arī - autoram patīk gatavot ēdienus, tādēļ vēlējās uzzināt dažādus sāls veidus, to ietekmi uz organismu un pielietojumu.
Pētījuma mērķis - Noskaidrot dažādos sāls veidus un tā pielietojumu.
Pētījuma jautājums - Vārāmā sāls lietošana sadzīvē.
Pētījuma priekšmets - Na Cl (nātrija hlorīds) – sāls.
Pētījuma uzdevumi:
1.Apkopot informāciju par vārāmās sāls nozīmi cilvēka sadzīvē,
2.Anketēt Madonas iedzīvotājus par vārāmā sāls nozīmi cilvēka sadzīvē,
3.Eksperimentāli izpētīt sāls daudzuma ietekmi uz maizes kvalitāti.

Darbs veidots divās daļās – teorētiskā daļa un pētījums. Teorētiskajā daļā ir aprakstīti pārtikā lietojamo sāls veidi un dažādas sāls pielietojuma iespējas sadzīvē un medicīnā. Pētījumā ir anketēti Madonas iedzīvotāji par vārāmā sāls nozīmi cilvēka sadzīvē, un veikts eksperiments, lai izpētītu sāls daudzuma ietekmi uz maizes kvalitāti. Darbā ir 12 attēli un 2 tabulas.

Nātrija hlorīds (Na Cl), pazīstams arī kā vārāmais sāls, ir balta kristāliska viela, kas šķīst ūdenī. Nārtija hlorīds ir salikta viela, kas sastāv no nātrija jona Na+ un hlorīdjona Cl-.
Gan nātrija, gan hlorīda joni organismam ir nepieciešami, taču ne jau šādā savienojumā. Šūnu funkcionēšanai nepieciešamos jonus var iegūt arī no citām vielām. Tas gan nenozīmē, ka sālstrauciņam vairs nevar pieskarties, bet gan - jāiemācās to lietot normas robežās. Organismam jāuzņem tikpat daudz nātrija, cik tas vienā dienā var to izvadīt - tie ir apmēram 3- 4 grami diennaktī. Toties mēs, pat it kā neko nepārsālot, lietojam vismaz 30 gramus, tā uzliekot nierēm lielu pārslodzi.
Dietologi mēģina arvien lielāku sabiedrības uzmanību pievērst tam, ka sāls lietošana uzturā ir jāierobežo. Sāls, tāpat kā cukurs, organismam ir nepieciešama, bet jāatceras, ka šī piedeva ir jālieto saprātīgās devās. Praksē ir pierādīts, ka daudzi sāli lieto uzturā tikai pieraduma pēc.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants