Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 1.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 2.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 3.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 4.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 5.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 6.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 7.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 8.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 9.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 10.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 11.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 12.
  • Referāts 'Spāņu virtuve', 13.
Darba fragmentsAizvērt

Spānijas virtuvē ir svarīgi nošķirt andalūziešu, kataloniešu un basku virtuvi (tajās dominē galvenokārt konkrētajā reģionā audzētie produkti). Piemēram, Andalūzija ir slavena ar auksto gaspacho zupu, kas šim reģionam tik ļoti raksturīgajā svelmē lielisksi atsvaidzina.
Svarīgs spāņu virtuves produkts ir olīveļļa - kā nekā, tieši šī zeme audzē 44% no visām pasaules olīvēm. Tieši olīveļļā Spānijas labākajos restorānos tiek pagatavotas aizjūru delikateses, jo spāņi ir pārliecināti, ka tā ir labākā zināmā eļļa.
Ēdieni šajā valstī tiek bagātināti ar dažādām mērcēm (sofrito), ko pārsvarā gatavo no vīna, visbiežāk no šerija (tipisks spāņu baltvīns, kas pirms celšanas galdā tiek izturēts 5-25 gadus). Taču arī sarkanvīni netiek noniecināti. Tos visbiežāk izmanto, pagatavojot mērces gaļas ēdieniem.
Galvenās garšvielas spāņu virtuvē ir ķiploki. Tie šeit ir neizsakāmi iecienīti.
Galvenais uzsvars spāņu virtuvē tiek likts uz jūras veltēm (kā jau noskaidrojām iepriekš). Viens no iecienītākajiem jūras produktu ēdieniem Spānijā ir no jūras veltēm pagatavots sautējums. Savukārt kalmāru spāņi tradicionāli pagatavo tintē - savā sulā. Rīsi no šī ēdiena kļūst zilganmelni, tālab tos attiecīgi mēdz saukt arī par melnajiem rīsiem.
Atšķirībā no saviem kaimiņiem itāļiem, spāņi uzturā lieto ļoti daudz rīsu nevis makaronus. Agrāk spāņi dažādas zivis un citas jūras veltes zvejoja Vidusjūrā, bet, diemžēl, tagad šī skaistā jūra ir ļoti piesārņota. …

Atlants