Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 1.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 2.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 3.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 4.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 5.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 6.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 7.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 8.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 9.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 10.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 11.
  • Referāts 'Pasterizēta piena un kefīra salīdzinājums', 12.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Piens    3
  Govs piena raksturojums    4
  Kefīrs    6
  Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem    8
  Govs piena un kefīra ķīmiskais sastāvs    10
  Secinājumi    11
  Izmantota literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Piens ir zīdītāju piena dziedzeru normālas sekrēcijas produkts, ka paredzēts jaundzimušā apgādāšanai ar visu nepieciešamo tā dzīvības uzturēšanai, attīstībai un imunitātes stiprināšanai. Piena sintezēšanai nepieciešamās vielas tesmenim tiek piegādātas ar asinīm. Lai izveidotos viens litrs govs piena, caur tesmeni jāizplūst 800-900 l asiņu.
Piens ir balta vai viegli iedzeltena, necaurspīdīga, viendabīga emulsija, kurā atsevišķās sastāvdaļas atrodas savstarpēji saistītā stāvokli dažādā dispersitātes pakāpē.
Piens satur visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas viegli izmantojamā formā, labi, gandrīz ideāli sabalansētās attiecībās. Tādēļ tas ieņem īpašu vietu bērnu, grūtnieču, ka arī vecu, slimu cilvēku uzturā un ir piemērots, ieteicams ikdienā gandrīz visiem cilvēkiem.
Piens ne tikai apgādā organismu ar vajadzīgajām uzturvielām, bet arī palīdz labāk izmantot, ar mazāku enerģijas patēriņu sagremot citus pārtikas produktus. Tas sevišķi svarīgi ir veciem cilvēkiem.
Piens dod sātu, atjauno spēkus un nomierina. Daudziem zināma silta piena patīkamā, sasprindzinājumu noņemoša iedarbība. Zinātnieki šo piena ietekmi skaidro galvenokārt ar lielo kalcija daudzumu, kurš regulē sirdsdarbību un nervu šūnu uzbudināmību. Glāze silta piena vakara daudziem atvieglina aizmigšanu. Piens mazina sasprindzinājumu arī pēc lielām fiziskām slodzēm. Par to praksē pārliecinājušies sportisti.
Piena olbaltumvielām ir izteikta spēja saistīt skābju un sārmu tvaikus, kā arī neitralizēt smago metālu sāļus un citas veselībai kaitīgos darba apstākļos strādājošiem izsniedz pienu organisma aizsardzības spēju stiprināšanai.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants